<< Nazad



 

 

Dejan Bodiroga i Svetislav Pešić heroji Katalonije

Ponovo najbolji kad je najpotrebnije: Dejan Bodiroga

Barselona, 12. maja (Tanjug) - Košarkaši Barselone osvojili su titulu klupskog prvaka Evrope, pošto su u finalu Lige šampiona, večeras pred svojom publikom, savladali italijanski tim Beneton iz Treviza sa 76:65 (42:65).

Kao što je poznato, trener Barselone je eks-selektor "plavih" Svetislav Pešić, a najbolji igrač pobedničkog tima je Srbin Dejan Bodiroga.

Nakon pet poraza na finalnim utakmicama Lige šampiona, Barselona ja konačno uspela da osvoji navredniju evropsku klupsku titulu i to tek kada je primenila oprobani recept - dovela je našeg trenera i Dejana Bodirogu.

Provereni stručnjak Dušan Pesić u karijeri je osvojio sve osim titule klupskog prvaka Evrope, i kada je proslog leta dobio poziv iz Barselone, znao je šta treba da uradi da bi ostvario svoj, i san šefova katalonskog tima. Angazovao je kapitena reprezentacije Srbije i Crne Gore, za šta je Barsa platila skoro dva miliona evra po sezoni, i investicija se odmah isplatila.

Bodiroga je u finalnoj utakmici protiv Benetona postigao 20 koševa uz osam skokova, a na terenu je proveo 38 minuta. U trenucima kada je italijanski tim uspeo da se "vrati u život" i izjednači rezultat, on je preuzeo odgovornost i sa nekoliko koševa, uključujući i jednu trojku, prelomio je utakmicu.

"Ako želite da budete veliki tim, potreban vam je igrač kakav je Bodiroga. Bez njega, to je nemoguće. On nije samo ključna poluga ekipe, već svojim angažovanjem tera i saigrače da u svakom trenutku pružaju maksimum. Osim toga, i na treninzima je uvek među najboljima. Bodiroga razume košarku i on čini da ekipa igra sa najmanjim brojem grešaka", rekao je Pešić nakon trijumfa.

Bodiroga je došao u Barselonu iz Panatinaikosa sa kojim je 2000. i 2002. godine osvajao titulu prvaka Evrope, a sinoć je drugu godinu zaredom proglašen za naboljeg igrača završnog turnira Lige šampiona.

"Morali smo da se namučimo da sinoć pobedimo, ali bez muke i pritiska ne možete ništa osvojiti. Osam meseci smo se upoznavali i uigravali, jer je ovo nova ekipa, i u pravom trenutku smo postali pravi tim. Srećan sam i ponosan jer znam koliko dugo je Barselona čekala ovu titulu. Navijači su bili fantastični i zaslužili su da proslave prvo mesto", rekao je Bodiroga.

Sinoćni trijumf u Ligi šampiona je drugi Barsin trofej u ovoj sezoni, jer su već osvojili nacionalni kup. Pošto su vodeći i u šampionatu, imaju dobre izglede da sezonu okončaju sa trostrukom krunom.

"To bi bilo sasvim normalno, s obzirom da imaju Bodirogu. On je vanserijski igrač, najbolji u Evropi i rođeni je dobitnik", izjavio je Željko Obradović, petostruki osvajač Lige šampiona koji je Bodirogu četiri godine trenirao u Panatinaikosu.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu