<< Nazad



 

 

Petkovićevo ime u istoriji "Marakane"

"Zapalio Marakanu": "Rambo" Petković

Rio de Žaneiro, BRAZIL, 28. maja (Tanjug - agencije) - Jugoslovenski internacionalac Dejan "Rambo" Petković postigao je jedan od golova koji će sigurno ući u istoriju najpoznatijeg fudbalskog stadiona na svetu - "Marakane", ističu svetske agencije u izveštajima sa finalne utakmice brazilskog prvenstva, u kojoj je Flamengo savladao Vasko da Gamu sa 3:1 i osvojio titulu.

Dva minuta pre kraja revanš meča, u kojem se igralo za titulu prvaka "najvažnije stvari na svetu" za Brazilce, fudbalu, Petković je zatresao mrežu protivnika iz slobodnog udarca sa skoro 30 metara. Bio je to treći gol Flamenga, koji je prouzrokovao erupciju oduševljenja navijača tog kluba. Ukupnim rezultatom 4:3 Flamengo je savladao večitog rivala i osvojio šampionsku krunu.

Bivši jugoslovenski reprezentativac je, naravno, u centru pažnje brazilske sportske javnosti. Ne samo zbog fantastičnog gola, već zbog celokupnog učinka na odlučujućoj utakmici, jer je bio asistent i kod još jednog pogotka svog tima.

"Ovo je najvažniji trenutak u mojoj profesionalnoj karijeri", rekao je Petković koji se u Brazil vratio prošle godine. Prvi put u "zemlju fudbala i kafe" došao je 1997, ali je tada nosio dres Vitorije.

Petkovićevom golu radovao se posebno i bivši selektor reprezentacije Brazila Mario Zagalo, jer je, sedeći na klupi Flamenga, osvojio još jednu titulu.

Kao trener reprezentacije 1970. godine osvojio je titulu svetskih prvaka. Najbolji tim Brazila bio mu je poveren u još dva mandata - 1974. i 1998. Titulu sa Flamengom Zagalo je doživeo na sledeći način:

"Emocije su mi iste kao kada sam osvajao Svetski kup".

Petkovićev gol je, dakle, vratio Zagala u vreme kada je sa Brazilcima bio neprikosnoven na planeti.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu