<< Nazad



 

 

Bora Milutinović peti put na Mondijalu

Čovek za uspehe: Bora Milutinović (u sredini)

Peking, KINA, 7. oktobra (Tanjug) - Iako se "plavi" nisu kvalifikovali za naredno prvenstvo sveta, Jugoslavija će ipak imati predstavnika na fudbalskom "Mondijalu" koji će se od 31. maja do 30. juna iduće godine održati u Južnoj Koreji i Japanu.

To je 57-godišnji Velibor-Bora Milutinović, selektor nacionalnog tima Kine, čiji su se izabranici, zahvaljujući današnjoj pobedi u Šenjangu nad reprezentacijom Omana (1:0), kao prvaci B grupe azijske zone kvalifikacija, plasirali za završni deo šampionata sveta 2002. godine.

Tako je ovaj istaknuti stručnjak postao jedini selektor u istoriji svetskog fudbala koji je reprezentativce čak pet zemalja doveo na finalne turnire šampionata naše planete: Meksika (1986), Kostarike (1990), SAD (1994), Nigerije (1998) i Kine (2002).

Kina je, inače, 20. zemlja koja se kvalifikovala za "Mondijal 2002.".

To je prvi put u istoriji najmnogoljudnije zemlje zemlje naše planete da će njeni fudbaleri igrati na prvenstvu sveta.

Kinezi slave Milutinovića


Delić atmosfere na stadionu u Šenjangu gde je
odigrana, za kineski fudbal, istorijska utakmica
protiv Omana

Peking, KINA, 8. oktobra (Tanjug/agencije) - Kineski mediji danas slave prvi plasman fudbalske reprezentacije Kine na završni turnir prvenstva sveta i istuču da najveće zasluge za taj istorijski uspeh ima jugoslovenski trener Bora Milutinović i njegova "sedmostruka magija".

Milu, kako Milutinovića zovu u najmnogoljudnijoj državi sveta, "spada u red sposobnih, iskusnih i izuzetno radnih trenera", i zbog toga nije nikakvo iznenađenje što će peti put biti učesnik svetskog prventva. Pre uspeha sa nacionalnom selekcijom Kine, Milutinović je na završnim turnirima vodio ekipe Meksika (1986), Kostarike (1990), SAD (1994) i Nigerije (1998).

Prema rečima zamenika predsednika Kineske fudbalske asocijacije Jana Šiduoa, Milutinović je u reprezentaciju uneo koncept "veselog fudbala", što je bila dobitnička formula koja je Kinezima donela radost na koju su čekali gotovo pola veka.

Prva Milutinovićeva magija je, pišu kineski mediji, večni osmeh koji je omogućio da igrači u utakmice ulaze psihički opušteni i da sačuvaju prisebnost i u najtežim situacijama. "Do sada su naši fudbaleri igrali u grču, i zbog toga su u prethodnim kvalifikacijama gubili mnogo bodova", navodi se u komentaru pekinškog "Omladinskog dnevnika".

Druga magija je čudan sistem treninga, za koji bi mnogi stručnjaci rekli da je nepravilan, ili bar krajnje neuobičajen, ali se ispostavilo da je to na kraju dalo željeni rezultat.

Poslednje među Borinim čudima je, kako se tvrdi, njegova sposobnost da za utakmicu "prizove" uslove koji njegovoj ekipi odgovaraju. Danima uoči odlučujućeg susreta protiv Omana, Milutinović je priželjkivao kišu, i ona je zaista pala toga dana. Teren je bio mekši, a temperatura je pala, pa su fudbaleri Omana na terem istrčali sa rukavicama.

Pobedu protiv Omana na ulicama Pekinga, Šangaja i ostalih kineskih gradova proslavilo je više miliona ljudi, a specijalno za tu priliku policija u glavnom gradu Kine dopustila je da oko 100.000 navijača dođe i na Tijananmen trg, na kome je, inače, najstrožije zabranjeno svako okupljanje.

Za Milutinovića je ovaj uspeh još slađi, jer su ga posle utakmice prvog kola kvalifikacija protiv nejake Kambodže navijači u Pekingu izviždali i sa terena ispratili uzvicima "odlazi". Nakon toga susreta, Bora je izjavio da ga interesuju samo komentari na kraju kvalifikacija. Posle prekjučerasnje utakmice, on je, kako pišu kineski mediji, "najpopularniji čovek u Kini".

U Kini se sada plaše da Milutinović pre svetskog prvenstva ne preuzme neku drugu reprezentaciju, a tvrdi se da se za njega intersuju Jugoslavija i, čak, Brazil. Jugoslovenski stručnjak o tome ne želi ni da razgovara.

"Ovo svakako nije trenutak da se razgovara o odlasku. Sada samo želim da uživam, jer su ovo najsrećniji trenuci u mojoj trenerskoj karijeri", rekao je Milutinović.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu