<< Nazad



 

 

Džordan se oprostio, Stojaković (opet) najbolji "trojkaš"

"Leteći Majkl" prima pozdrave od pevačice Maraje Keri

Atlanta, SAD, 10. februara (Tanjug) - Tradicionalni, 52. "Ol star" vikend po redu, završen je utakmicom u kojoj je Zapad, posle dva produžetka, savladao Istok sa 155:145 (18:23, 37:29, 31:41, 34:27, 18:18, 17:7) i na kojoj je najveći košarkaš svih vremena Majkl Džordan rekao "zbogom" ovakvim spektaklima.

Scenario za oproštaj "letećeg Majkla" verovatno je bio pripremljen znatno ranije, ali je spektaklu trebalo dodati i nešto što bi iskakalo iz utvrđenih klišea. Tako je, nekoliko trenutaka pre nego što je utakmica počela, Vins Karter "odlučio" da svoje mesto u startnoj petorci ustupi Džordanu. Naravno, Karterov potez propraćen je ovacijama.

Prvi efekat je postignut, a za ostala dva, trebalo je da se pobrine sam Džordan. Hroničari su zabeležili da mu nedostaje još samo deset koševa, pa, da nadmaši Karima Abdula Džabara i iz Atlante ode kao igrač sa najviše postignutih koševa u istoriji "Ol star" vikenda.

Scenarijom je, verovatno, bilo predviđeno da i titula najboljeg pojedinca susreta (MVP) pripadne Džordanu ali, prvu priliku, u regularnom toku susreta nije iskoristio, pa je igran prvi produžetak.

Samo 4,8 sekundi pre isteka dodatnih pet minuta "Er Majkl" je, opet, završavao napad "Istoka". Rezultat je bio 136:136 kada se Džordan odlučio na šut. Pogodio je i svom timu doneo prednost od dva poena. Sve je "mirisalo" da će predstava, do kraja, biti uspešno izvedena, pošto je Džordan već nadmašio Džabara po ukupnom broju postignutih koševa. Preostalo je, dakle, još nekoliko trenutaka da zavesa bude spuštena, na opšte zadovoljstvo svih.

Da se sve, ipak, ne može izrežirati potvrdio je poslednji sekund meča. Džermejn O'Nil je nepropistio zaustavio Kobija Brajanta pri šutu za tri poena, i to u poziciji koja nije obećavala, ali, sudije su sankcionisale prekršaj i igrač Lejkersa je dobio priliku da izvodi tri slobodna bacanja i "Zapadu" donese trijumf.

Brajant je iskoristo dva "penala", što je značilo da će gledaoci u "Filips Areni" u Atlanti, gledati i drugi produžetak.

Tada je već bilo izvesno da će Džordan ovu utakmicu završiti bez MVP priznanja. Prosto, iz razloga što je malo ko verovao da će "namestiti ruku" u novih pet minuta, ako to nije učinio znatno ranije. Jer, u uvodnom delu susreta, od prvih sedam pokušaja nije pogodio nijednom. Činjenica je da je utakmicu završio sa 20 poena, ali, uz ukupan šut iz igre 9-27.

Najveći među košarkašima, ipak, ne može biti nezadovoljan. Bio je 14. put učesnik "Ol star" vikenda i prvog u istoriji u kojem su igrana dva produžetka. Postigao je ukupno 262 koša, ili, 11 više od dosadašnjeg rekordera Džabara, a tri puta je proglašavan za MVP "Ol star vikenda". Džordanov oproštaj prenošen je direktno u 212 zemalja. Procenjuje se da je ovaj spektakl, "uživo" videlo oko 3,1 milijarde ljudi, a ceo prenos komentarisan je na 41 jeziku sveta.

Od ljubitelja košarke širom sveta Džordan se oprostio na poluvremenu utakmice kada je došao na centar, uzeo mikrofon od pevačice Maraje Keri i obratio se navijačima.

"Ja odlazim, ali košarku ostavljam u dobrim rukama. Mnogo velikih košarkaša igralo je ovu igru. Ono što su meni u nasleđe ostavili nezaboravni velikani kakvi su bili doktor Džej, Medžik i Lari Bird, ja ostavljam igračima koji su ovde, ali i svima ostalima koji sada nastupaju u NBA ligi. Svima se zahvaljujem na podršci koju sam imao sve ove godine i sada mogu da odem kući sa mirom u duši", rekao je Džordan.

Za najkorisnijeg igrača utakmice proglašen je Kevin Garnet, koji je postigao 37 koševa, a aktivni akter na oproštaju "Letećeg" bio je i Predrag Stojaković. Za 13 minuta postigao je pet poena, uz tri skoka i jednu asistenciju.

Stojaković je ovaj "Ol star" vikend obeležio dan ranije kada je drugi put uzastopno osvojio titulu najboljeg "trojkaša" na planeti.

*****

Stojaković najbolji "trojkaš" na planeti


Potvrdio titulu najboljeg šutera
NBA lige: Predrag Stojaković

Atlanta, SAD, 9. februara (Tanjug) - Srbin Predrag Stojaković, košarkaš Sakramento Kingsa, odbranio je titulu najboljeg šutera "trojki" na planeti, pošto je na tradicionalnom "Ol star" spektaklu u Atlanti, u finalnoj seriji pobedio prošlogodišnjeg rivala u istom takmičeju, Veslija Persona iz Memfisa sa 22:16.

Stojaković je, tako, uz Džefa Hornaseka i Marka Prajsa, postao treći igrač u istoriji šutiranja "trojki" koji je dva puta pobeđivao na "Ol staru". Uspešniji od pomenutog trija su samo legendarni Leri Bird i Krejg Hodžs, koji su osvojili po tri titule najboljih "trojkaša" sveta u ovom takmičenju, čiji je "staž" 18 godina.

Pored Stojakovića i Persona, za najboljeg "trojkaša" NBA lige nadmetali su se još: Brent Beri (Sijetl Supersoniks), Pet Geriti (Orlado Medžik), Dejvid Vesli (Nju Orleans Hornets) i Entoan Voker (Boston Seltiks).

Prema pravilima takmičenja, svaki od pomenute šestorice imao je na raspolaganju 25 lopti. Po pet sa pet različitih pozicija. Vreme za šutiranje iznosilo je 60 sekundi.

Najbolji rezultat u kvalifikacijama (prvi krug takmičenja) imali su Stojaković i Beri, koji su sakupili po 19 poena. Trećeplasirani Person osvojio je 14, što je automatski značilo da će se njih trojica naći u drugom krugu takmičenja. Geriti je imao 13, Vesli 12, a Voker samo sedam ubačaja za tri poena.

Kao najslabiji posle prve serije, u polufinalu je prvi šutirao Person i pogodio, čak, 20 "trojki". Odmah za njim na teren je izašao Stojaković i ostvario isti skor. Beri nije izdržao pritisak i sa 17 poena se preselio na klupu, što je značilo da će gledaoci u "Filips Areni" u Atlanti gledati reprizu prošlogodišnjeg finala.

Posle četiri serije činilo se da će Stojaković nadmašiti rekord Krejga Hodžsa iz 1986. godine, kada je ovaj, u prvom krugu, pogodio čak 25 "trojki". As Sakramenta, je, posle šutiranja sa četiri pozicije sakuptio fantastičnih 20 poena. Rekord, ipak, nije oboren, jer je Stojakoviću popustila koncentracija u završnici i takmičenje je završio sa 22 poena. Bilo je i to previše za Persona, jer je on pogodio "samo" 16 "trojki" iz 25 pokušaja.

Svi dosadašnji pobednici u šutiraju "trojki" na "Ol staru":

1986 - Leri Bird (Boston)
1987 - Leri Bird (Boston)
1988 - Leri Bird (Boston)
1989 - Dejli Elis (Sijetl)
1990 - Krejg Hodžs (Čikago)
1991 - Krejg Hodžs (Čikago)
1992 - Krejg Hodžs (Čikago)
1993 - Mark Prajs (Klivlend)
1994 - Mark Prajs (Klivlend)
1995 - Glen Rajs (Majami)
1996 - Tim Legler (Vašington)
1997 - Stiv Ker (Čikago)
1998 - Džef Hornasek (Juta)
1999 - takmičenje nije održano
2000 - Džef Hornasek (Juta)
2001 - Rej Alen (Milvoki)
2002 - Predrag Stojaković (Sakramento)
2003 - Predrag Stojaković (Sakramento)

*****

Polovičan učinak Jarića


Marko Jarić (Klipers) i Džilbert Arenas
(Golden Stejt) u utakmici između
"Sofomorsa" i "Rukija"

Atlanta, SAD, 9. februara (Tanjug) - U revijalnoj utakmici, igranoj u okviru "Ol star" vikenda u Atlanti, u kojoj su se sastali "Sofomorsi" (igrači koji su već drugu sezonu učesnici NBA lige) i "Rukiji" (debitanti), pobedili su iskusniji sa 132:113 (57:69).

Za najkorisnijeg aktera utakmice proglašen je bek Golden Stejt Voriorsa Gilbert Arinas, koji je od 30 svojih koševa, 23 postigao u drugom poluvremenu.

Za debitante je igrao i Srbin Marko Jarić. Njegov učinak za 17 minuta iznosio je: četiri poena, tri skoka, po jedna asistencija i ukradena lopta i četiri izgubljene.

Jariću vikend u Atlanti, ipak, nije u potpunosti propao pošto je u meču "tri na tri", njegov tim Los Anđeles savladao Atlantu sa 23:19.

Za Los Anđeles su, pored Jarića, igrali legendarni Medžik Džonson i Liza Lesli, a četvrti član ekipe, pošto su pravila takva da jedan član tima, pored veterana, mora biti poznata ličnost, bio je Eston Kucer.

Na suprotnoj strani, od aktivnih igrača, bili su Džejson Ten i Šeril Svups, Dominik Vilkins kao veteran i u ulozi poznate ličnosti bio je Frenki Muniz.

Najefikasniji igrači ovog "basketa" bili su Jarić i Džonson sa po sedam poena.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu