<< Nazad



 

 

Radmanović 12. "pik" na draftu

Vladimir Radmanović neposredno nakon izbora

Njujork, 28. juna (Tanjug - agencije) - Košarkaš FMP iz Železnika Vladimir Radmanović izabran je od Sijetl Supersoniksa kao 12. "pik" na draftu koji je jutros održan u Njujorku.

Radmanović je tako postao najbolje rangirani Jugosloven u istoriji najveće košarkaške pijace sveta. Do sada je to bio Predrag Stojaković, koji je 1998. godine izabran kao 16. "pik" od Sakramento Kingsa.

Pored Radmanovića u prvom krugu izbora "prošla" su još tri "stranca", što je bez sumnje kuriozitet kada je draft u pitanju. Uopšte, mnogo toga što se jutros dešavalo predstavljalo je iznenađenje za sve učesnike "košarkaškog vašara", koji se događa jednom godišnje.

Tako je, prvi put u istoriji te jedinstvene "pijace" za prvog "pika" izabran srednjoškolac. Zove se Kvame Braun, visok je 2,11 m i igra na poziciji krilnog centra. Za njegov ulazak u istoriju drafta direktno je "odgovoran" možda najbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan, jedan od deoničara Vašington Vizardsa, kluba koji je prvi birao.

Da se mnogo toga promenilo od ove godine govori i činjenica da su među prva četiri "pika" čak trojica srednjoškolci, što je do skoro bilo nezamislivo. Među srednjoškolce "ugurao" se Pol Gasol iz madridskog Reala, što je podatak, takođe za Riplija.

Najbolje plasirani Evropljanin do sada bio je Nemac Dirk Novicki, koji je pre tri godine bio deveti "pik". Gasola je izabrala Atlanta, ali, on neće igrati u olimpijskom gradu pošto je, neposredno pred početak "drafta" došlo do trampe između "Grizlija" i Atlante. Put Atlante će najbolji "grizli" Šarif Abdur Rahim, a u zamenu za njega stižu Gasol, Lorencen Rajt i Brevin Najt.

Dvadesetogodišnji Španac bio je, ne malo, iznenađen kada je čuo svoje ime kao treće na "listi želja":

"Ja, treći pik? Strašno sam uzbuđen i vrlo, vrlo srećan. Molim vas, ništa me više ne pitajte", s nevericom je govorio Gasol.

Drugi po vrednosti Evropljanin, po mišljenju "kupaca" u Njujorku bio je Radmanović, koji je ostavio sjajan utisak tokom boravka u SAD. Posle svega što je demonstrirao na kampu u Čikagu za njega su interesovanje pokazali Nju Džersi Nets, Detroit Pistons, Hjuston Rokits i Sijetl Supersoniks. Izabrali su ga "supersonični" i jugoslovenska kolonija u NBA postaće brojnija za još jednog člana.

Ostaje samo pitanje, kada? Jer, prema važećim propisima Košarkaškog saveza Jugoslavije (KSJ) odlazak Radmanovića van granica naše zemlje biće moguć tek kada napuni 23 godine, a on je rođen 17. novembra 1980!

Pored Gasola i Radmanovića u prvom krugu, od Evropljana, prošli su još Raul Lopez iz madridskog Reala, koga je kao 24. "pika" uzela Juta i Toni Parker, član pariskog Rasinga, koga je, izabrao San Antonio kao poslednjeg (28) u prvoj rundi.

Izbor u prvom krugu drafta 2001. izgledao je ovako:

  1. Kvame Braun, krilo, centar - Vašington
  2. Tajson Čendler, centar - L.A. Klipers
  3. Pol Gasol (Španija), krilo - Atlanta
  4. Edi Kari, krilo, centar - Čikago
  5. Džejson Ričardson, bek, krilo - Golden Stejt
  6. Šejn Batije, krilo - Vankuver
  7. Edi Grifin, krilo - Nju Džersi
  8. Diop De Sagana, centar - Klivlend
  9. Rodni Vajt, krilo - Detroit
  10. Džoe Džonson, bek, krilo - Boston
  11. Kedrik Braun, bek, krilo - Boston
  12. VLADIMIR RADMANOVIĆ (JUGOSLAVIJA), krilo, centar - Sietl
  13. Ričard Džeferson, krilo - Hjuston
  14. Troj Marfi, krilo - Golden Stejt
  15. Stiv Hanter, centar - Orlando
  16. Kirk Haston, krilo - Šarlot
  17. Majkl Bredli, krilo - Šarlot
  18. Džejson Kolins, centar - Hjuston
  19. Zak Randolf, krilo - Portland
  20. Brendan Hejvud, centar - Klivlend
  21. Džozef Forte, bek - Boston
  22. Džeril Saser, bek - Orlando
  23. Brendon Armstrong, bek - Hjuston
  24. Raul Lopez (Španija), bek - Juta
  25. Džerald Valas, krilo - Sakramento
  26. Samjuel Dalembert, centar - Filadelfija
  27. Džamal Tinsli, bek - Vankuver i
  28. Toni Parker (Francuska), bek - San Antonio



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu