<< Nazad



 

 

SPORTSKI GLOBUS

Siniša Mihajlović

Italijanski fudbalski klub Lacio pokrenutće sudski postupak kako bi branio svoj ugled, kao i svog jugoslovenskog igrača Siniše Mihajlovića, protiv koga je rimsko tužilaštvo pokrenulo istragu zbog rasističkih uvreda.

U saopštenju Lacio izražava spremnost da iskoreni rasizam u fudbalu, ali i kritikuje "značaj koji se daje toj maloj epizodi, koja je izgleda stavljena u širi kontekst, inkriminišući sliku igrača i kluba".

Mihajlović je optužen da je uputio rasističke uvrede francuskom igraču londonskog Arsenala Patriku Vieri 17. oktobra, u meču evropske Lige šampiona između Lacija i tog engleskog kluba.

Mihajlović se javno izvinio nekoliko dana pošsto je uvredio Vieru i UEFA ga je kaznila sa dva meča neigranja.

Italijanski list "Korijere dela sera" (Corriere della Sera) navodi kako italijanska policija takođe sumnjiči Mihajlovića da je tražio od fanatičnih navijača svog kluba da istaknu transparent u čast Željka Ražnatovića Arkana. Nekoliko dana posle ubistva Arkana, tokom utakmice šampionata Italije 30. januara, navijači su istakli transparent "u čast tigra Arkana".

To je prvi put da se vodi istraga protiv jednog igrača zbog rasizma. Prema italijanskom zakonu, preti mu maksimalna kazna od tri godine zatvora.

**********

Trener londonskog Arsenala Arsen Venger je stao u odbranu jugoslovenskog reprezentativca i fudbalera rimskog Lacija Siniše Mihajlovića koji je optužen za rasizam.

Povodom nagoveštaja da bi Mihajlović mogao ići na sud zbog uvrede na "rasnoj osnovi" igrača Arsenala Patrika Vijeire, Venger je izjavio da "ta stvar treba da ostane u fudbalu, a ne da ide na sud".

Venger smatra da za ponašanja u žaru fudbalske igre ljudima ne treba suditi, jer igrači tokom utakmice obično kažu stvari koje i ne misle. Za to se, ocenio je on, ne može ići na sud ili u zatvor.

Druga je stvar, rekao je Venger, ako Vijeira želi privatno da tuži Mihajlovića, ali, naglasio je, ako će se suditi samo na osnovu onoga šta se desilo na terenu tokom utakmice, onda to nije u redu.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu