<< Nazad



 

 

SPORTSKI GLOBUS

Slavlje navijača Deportiva

Deportivo je, prvi put u istoriji, osvojio titulu fudbalskog šampiona Španije, savladavši u poslednjem kolu Espanjol 2:0. Novi prvak je sakupio 69 bodova, pet više od drugoplasirane Barselone.

Jedan od najboljih odbrambenih igrača Deportiva, jugoslovenski reprezentativac Slaviša Jokanović, ostvario je ono što pre šest godina u dresu iste ekipe nije pošlo za rukom drugom Jugoslovenu Miroslavu Đukiću. Deportivo je i tada bio veoma blizu prvog šampionskog slavlja, ali je u poslednjem minutu utakmice poslednjeg kola španskog prvenstva upravo Đukić promašio jedanaesterac, što je njegovu ekipu koštalo prvog mesta.



Milano, 18. maj:
Osvojen Kup - dupla kruna
za Lacio

Lacio je osvojio duplu krunu. Ekipa iz Rima je u revanš-utakmici finala Kupa Italije, igranoj 18. maja, sačuvala prednost iz prve utakmice (2:1), igrajući na stadionu "San Siro" u Milanu bez golova sa domaćim Interom.

Samo nekoliko dana ranije, 14. maja, u dramatičnoj završnici italijanskog prvenstva, Lacio je drugi put u istoriji i prvi put posle 26 godina osvojio titulu ispred Juventusa. U poslednjem kolu, novi šampion je pobedio u Rimu Ređinu sa 3:0, dok su Torinjani poraženi od domaće Peruđe.

Početak drugog poluvremena u Peruđi kasnio je više od pola sata zbog jake kiše, koja je teren pretvorila u močvaru. Glavni sudija meča Kolina bio je prinuđen da igračima obe ekipe produži boravak u svlačionicama. Posle samo četiri minuta nastavka Alesandro Kalori je doveo Peruđu u vođstvo najavivši neočekivan rasplet borbe za titulu.

U međuvremenu, utakmica u Rimu je završena i igrači su zajedno sa navijačima ostali na stadionu napeto iščekujući završetak meča u Peruđi. Rezultat je do kraja ostao nepromenjen, "skudeto" je stigao u Rim, uprkos činjenici da je ekipa iz Torina bila na čelu tabele prethodnih 13 kola i nekoliko kola pre kraja imala čak devet poena prednosti ispred Lacija.


Rim, 14. maj:
"Skudeto" stiže!

Veliki doprinos najuspešnijoj sezoni Lacija u istoriji kluba dala su i dva jugoslovenska internacionalca, Siniša Mihajlović i Dejan Stanković.

Ekipa iz Rima je posle Juventusa primila najmanje golova u prvenstvu, zahvaljujući sigurnoj odbrani kojom je komandovao Mihajlović. Trener Lacija Erikson tvrdi da je jugoslovenski igrač jedan od najboljih defanzivnih igrača ne samo u "kalču" več i čitavoj Evropi. Koliko je bio siguran u odbrani, toliko je bio opasan u napadu, kao strelac iz slobodnih udarca i asistent. Zbog ubitačne Mihajlovićeve levice svaka protivnička ekipa igrala je protiv Lacija uz veliko psihološko opterećenje da ne sme da napravi prekršaj na tridesetak metara od svog gola.

Dejan Stanković je ove sezone dokazao da je jedan od najtalentovanijih evropskih igrača. Iako ima tek 21 godinu bivši član beogradske Crvene zvezde igra kao iskusan igrač i, prema Eriksonovim rečima, Lacio bi morao na njemu da gradi budućnost.

Posle neočekivanog epiloga fudbalskog prvenstva Italije, najviše kritika upućeno je na račun trenera Juventusa Karla Anćelotija, koji nije dovoljno koristio nesumnjive kvalitete napadača jugoslovenske reprezentacije Darka Kovačevića. Svi komentari u italijanskim novinama završavaju istim zaključkom - Kovačević je u finišu prvenstva bio najbolji igrač i strelac torinske ekipe, a provodio je na terenu najviše 20 minuta.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu