<< Nazad



 

 

SPORTSKI GLOBUS

Strah od Mihajlovićevih šuteva

Izduvanim loptama protiv Sinišine levice

Italijanska štampa piše da na utakmicama koje Lacio igra u gostima domaćini pokušavaju da ubace nedovoljno napumpane lopte kako bi se ublažila brzina i snaga Mihajlovićevih "projektila" - Jugoslovenski fudbalski as ozbiljan kandidat za "Zlatnu loptu"

RIM, 11. novembra (Od dopisnika Tanjuga Marinele Ražnatović) - Siniša Mihajlović je postigao 20 golova iz slobodnih udaraca u najjačoj fudbalskoj ligi na svetu, a koliko će još - ne zna se. Ono što je evidentno to je strah golmana u italijanskoj ligi od levice 30-godišnjeg štopera rimskog Lacija i jugoslovenskog reprezentativca koji danas važi za najboljeg izvođača slobodnih udaraca u Evropi.

Taj strah, kako pišu italijanski listovi, naveo je pojedine ekipe da, kad s Lacijom igraju na domaćem terenu, pokušavaju u igru ubaciti nedovoljno naduvane lopte kako bi se smanjila brzina, snaga i preciznost Mihajlovićevih "projektila".


Izduvanim loptama protiv
Sinišine levice

O tome su, uz gotovo sve sportske listove, pisali i ozbiljni dnevnici, poput "Mesađera", "Republike" i drugih. Naslovi su bili "Izduvane lopte, lek protiv Sinišinih slobodnih udaraca" ili "varijacije" na takvu konstataciju.

Dodatni povod za opširne storije o jugoslovenskom reprezentativcu je predstojeći derbi nacionalnog šampionata, susret između gradskih rivala, Mihajlovićevog Lacija i Rome. One su naslovljene jasnim porukama našeg asa velikom rivalu: "Mihajlović rezervisao jedan gol za Romu" , "Crveno-žuti pobediću vas, Lacio je najjači" i sličnim. Iako se utakmica igra tek 21. novembra, "mediji" užurbano podižu temperaturu.


Ubitačan u napadu,
neprelazan u odbrani

Mihajlović je u centru pažnje iz dva razloga. Prvi je njegovo besprekorno izvođenje slobodnih udaraca, a drugi njegova savršena igra u odbrani. On je, kako ocenjuje "Korijere dela sport", igrač koji može najopasnije da ugrozi golmana Rome, ali i glavna prepreka strelcima gradskog rivala.

Listovi navode da su se sve fudbalske taktike protivničkih igrača i golmanske bravure pokazale beskorisnim u pokušajima skretanja Mihajlovićeve lopte sa sigurne putanje prema mreži. Zato se sad pribeglo lukavstvu sa neadekvatnim loptama. Sam Mihajlović je rekao da "gotovo svaki put kada Lacio gostuje, fudbalska lopta je izduvana".


Gol Mihajlovića na utakmici
Jugoslavija - Iran
na Svetskom prvenstvu '98

Jugoslovenski reprezentativac se, takođe, požalio da se protivnički "živi zid" vrlo retko postavlja na propisanoj udaljenosti. "Uvek su bliže, zbog čega sam prinuđen da treniram izvođenje udaraca sa distance od šest i po, a ne devet metara i 15 santimetara od barijere" - objašnjava Mihajlović.

U intervjuu za dnevnik "Tempo" jugoslovenski reprezentativac je otkrio da uporno vežba i udarac desnom nogom koja mu je, zasad, mnogo slabija od levice. "Pre ili kasnije uspeću da i udarac desnicom usavršim", rekao je Mihajlović.

Pre Lacija u kome je sada "prva violina", Mihajlović je, od kada je u Italiji, igrao za Sampdoriju i Romu. Po odlasku iz Crvene zvezde, sa kojom je osvojio Kup evropskih šampiona, Mihajlović je stigao u Romu, ali u tom klubu, iz raznih razloga, nije pružio sve što zna. Bolje rečeno, bio je manje cenjen nego što objektivno vredi. Otuda i njegov poseban motiv da se istakne na velikom rimskom derbiju.


Mihajlović prima čestitke
nakon još jednog majstorski izvedenog
slobodnog udarca

"Gol protiv Rome sigurno bi mi pružio drugačije zadovoljstvo i zato ću dati sve od sebe da pobedimo crveno-žute", izjavio je Siniša Mihajlović za dnevnik "Gazeta delo sport".

Posle dobrih igara u Đenovi, gde je u potpunosti proradila njegova levica, Mihajlović je, "na velika vrata" ponovo stigao u večni grad, u Lacio. Navijači popularnog rimskog kluba dočekali su ga kao istinsku zvezdu, a on je od tada njihov neprikosnoveni ljubimac. Prošle sezone plavo-beli su bili pravi hit prvenstva, ali im je titula izmakla praktično u poslednji čas. Mihajlović i njegovi saigrači sada čvrsto veruju da se to ovoga puta neće ponoviti. Lacio je na čelu tabele i sigurno gazi ka cilju.

Sportski stručnjaci u Italiji, ali i van nje, tvrde da u svetskom fudbalu danas ne postoji bolji izvođač slobodnih udaraca od Siniše Mihajlovića. To priznanje kao i odlične partije u Laciju i jugoslovenskoj reprezentaciji, kandidovali su Mihajlovića za "Zlatnu loptu".

Mihajlovićev trener, Šveđanin Sven Goran Erikson izjavio je da uopšte nema dilemu kome bi trebalo dodeliti to najveće fudbalsko priznanje. "Zlatnu loptu bih odmah dao Siniši".

Mišljenje uvaženog stručnjaka javno su podržali mnogi fudbalski stručnjaci, ali i igrači, ne samo u Italiji. Kandidaturu Mihajlovića nije osporio ni slavni Dijego Maradona.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu