<< Nazad



 

 

Stojaković prvi "trojkaš" NBA lige

Predrag Stojaković za vreme takmičenja u šutiranju "trojki"

Filadelfija, SAD, 10. februara (Tanjug) - As Sakramenta, najbolji igrač evropskog prvenstva za košarkaše, koje je održano prošle godine u Turskoj, i jugoslovenski reprezentativac Predrag Stojaković pobedio je u brzom šutiranju "trojki" na "Ol star" vikendu koji je sinoć počeo u Filadelfiji.

U finalnoj seriji protivnik jugoslovenskom reprezentativcu bio je Vesli Person iz Klivlenda, a odluka o pobedniku pala je, tek, u produžetku.

Najveći broj poznavalaca prilika u najjačoj košarkaškoj ligi sveta očekivao je reprizu prošlogodišnjeg finala, kada su se za titulu, nezvanično najboljeg šutera NBA lige, borili Rej Alen iz Milvokija i Stojaković.

Alen je, međutim, eliminisan već u prvoj seriji, sakupivši samo 14 poena. Među eliminisanima našao se i Stiv Smit iz San Antonija, koji je u Filadelfiju doputovao sa najvećim rejtingom u dosadašnjem delu sezone. Smit je, naime, u ovom trenutku najprecizniji "trojkaš" NBA lige sa procentom iznad 50 odsto.

Pošto je završena prva serija, posle koje se pet Amerikanaca preselilo u gledalište, mnogi su se setili reči čuvenog trenera Čaka Dejlija, izgovorenih dan uoči spektakularnih priredbi koje predstoje na "Ol star" vikendu.

Dejli je upozorio američke igrače da bi više vremena morali da provedu trenirajući šut. Pritom je naglasio da nije slučajnost što su u finalu prošlogodišnjeg nadmetanja "trojkaša" bila dva neamerikanca: Stojaković i Nemac Dirk Novicki.

Da je bio u pravu pokazala je već prva serija sinoć. Čast američke košarke branio je samo Person. Preostala dvojica finalista bili su, opet Stojaković i Kanađanin Stiv Neš.

Person je u prvoj seriji osvojio 21 poen. Stojaković 20, a Neš 15. U finalu, izuzetno dramatičnom po nepogrešivim serijama Stojakovića i Persona rezultat je bio nerešen 19:19. Neš je imao samo poen manje (18), pa su o najboljem šuteru odlučivali Stojaković i Person.

Jugoslovenski as bio je uspešniji i rezultatom 9:5 osvojio laskavu titulu, koja mu je uz to donela i ček na 25.000 dolara.

"Pre godinu dana bio sam drugi. Sada sam sve naplatio", kazao je Stojaković, dodajući da njegov prevashodni cilj, ipak, nije bila pobeda već da je došao da se dobro provede.

*****

Zapad -Istok 135:120


Igrači "Zapada" Brajant, Zerbijak i Stojaković
zagrevaju se uoči "Ol star" utakmice

Filadelfija, 11. februara (Tanjug) - Na kraju ovogodišnjeg "Ol star" vikenda, u Filadelfiji je u nedelju uveče ekipa Zapadne konferencije NBA lige ubedljivo savladala "Istok" sa 135:120.

Zvanje naboljeg pojedinca (MVP) u 51. "Ol star" utakmici, pripalo je igraču aktuelnog šampiona, ekipe LA Lejkersa, Kobi Brajantu. Bek Lejkersa je zabeležio 31 poen i po pet skokova i asistencija.

Najefikasniji u sastavu Istočne konferencije bio je igrač Orlanda Trejsi Mekgrejdi sa 24 poena.

Za ekipu "Zapada" nastupio je i jugoslovenski reprezentativac, član prve postave Sakramenta Predrag Stojaković, koji je postigao 11 poena.

*****

Rebrača 14 koševa i devet skokova


U centru pažnje "sedme sile":
Željko Rebrača

Filadelfija, SAD, 10. februara (Tanjug) - U duelu debitanata u najjačoj košarkaškoj ligi sveta (NBA), i onih sa jednogodišnjim iskustvom, kojim je počeo "Ol star" vikend u Filadelfiji, uspešniji su bili debitanti, za koje je igrao i jugoslovenski as Željko Rebrača.

Debitanti su pobedili sa 103:97, a za najkorisnijeg igrača utakmice (MVP) proglašen je igrač Golden Stejt Voriorsa Džejson Ričardson.

Od ukupno 26 koševa Ričardson je 15 postigao u drugom poluvremenu, a najjači utisak na sve prisutne u dvorani ostavilo je njegovo spektakularno "zakucavanje" posle okreta od 360 stepeni.

U svim agencijskim izveštajima, pored učinka Ričaradsona, ističe se i sjajan nastup jugoslovenskog reprezentativca Rebrače. Za 23 minuta, koliko je proveo na terenu, Rebrača je postigao 14 koševa, devet puta bio najviši u skoku, a sa tri asistencije omogućio saigračima da bez problema poentiraju.

Prvo poluvreme susreta pripalo je igračima sa jednogodišnjim iskustvom u NBA ligi 58:51. Najveće zasluge za njihovo vođstvo imao je član L.A. Klipersa, takođe Ričardson, ali i Kventin postigavši ukupno 21 koš.

Već početkom nastavka debitanti su napravili brejk. Serijom 13:2, preokrenuli su rezultat, a na ruku im je išla i poprilična sterilnost protivnika u napadu. Od sedam šuteva promašili su šest, izgubili četiri lopte, i debitantima ponudili pobedu na tacni.

Džejson Ričardson je "vezao" dve "trojke" i u velikoj meri odredio dalji tok utakmice.

Pored Ričardsona i Rebrače, u timu debitanata istakli su se Šejn Batije sa 15 koševa i Džamal Tinsli sa deset asistencija.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu