<< Nazad



 

 

Divac i Stojaković za istoriju

Divac i Karter u duelu na "Ol-star" utakmici

Vašington, SAD, 12. februar (agencije) - U tradicionalnom "Ol-star" meču Zapadne i Istočne konferencije NBA lige, u nedelju uveče u Vašingtonu "Istok" je u neizvesnoj i dramatičnoj završnici bio bolji za pola koša - 111:110.

Bio je to 50. meč najboljih igrača dve konferencije NBA. "Istok" je bio do sada mnogo uspešniji i odnos u pobedama je, posle najnovijeg susreta, 32:18.

Iako je Zapad, koje je vodio trener Sakramento Kingsa Rik Adelman, tokom većeg dela susreta kontrolisao rezultat i u poslednjih 12 minuta susreta ušao sa prednošću od 19 poena, Istok je, ipak, slavio.

Ajverson, Karter i Marburi su serijom 26:5 u prvih devet minuta poslednje četvrtine uspeli da izjednače na 100:100. Nakon toga ekipe su se smenjivale u vođstvu, sledilo je nekoliko atraktivnih "trojki" na obe strane, da bi u poslednjih 10 sekundi, pri rezultatu 111-110 za Istok, igrači sa zapadne obale imali poslednji napad. Međutim, prvo je šut Tima Dankana bio neuspešan, a odbijenu loptu je uhvatio Kris Veber i iz veoma povoljne pozicije nije uspeo da pogodi cilj, pa se utakmica završila sa konačnih 111:110.

Trofej najboljeg igrača (MPV) 50. meča "svih zvezda" pripao je Alenu Ajversonu, igraču Filadelfije, koja je trenutno i najbolji tim u NBA.

Vlade Divac

Rođen: 3. februara 1968. u Prijepolju.
Visina/Težina: 216 cm/118kg
Pozicija: centar
Klubovi: Sloga, Partizan, LA Lejkers, Šarlot, Crvena zvezda, Sakramento.
Rekordi NBA karijere: 34 poena (protiv Finiksa 2. januara 2001.), 24 skoka (dva puta u karijeri), 13 asistencija (protiv Vankuvera 5. aprila 1996.), 12 blokada (protiv Nju Džersija 12. decembra 1997.) i šest ukradenih lopti (dva puta).

U ekipi "Zapada" igrao je i jugoslovenski as, centar Sakramenta Vlade Divac. Bio je to njegov prvi nastup na jednom "Ol-star" meču, posle dvanaest sezona u najboljoj košarkaškoj ligi sveta.

Za samo devet minuta provedenih na parketu Divac je postigao 8 poena (4-6 šut iz igre), imao je 3 skoka, 2 ukradene lopte i jednu asistenciju. Prilikom predstavljanja igrača Divac je dobio veliki i gromoglasni aplauz, kao potvrdu o tome koliko ga poštuju ljubitelji NBA košarke u SAD.

Vlade Divac je sa 33 godine i nedelju dana treći najstariji igrač u istoriji "ol-star" utakmica. Stariji od njega su samo Net Klifton (34 godine i tri meseca) i krilo Majamija Entoni Mejson (34 godine i dva meseca).

Divac je treći Evropljanin koji je učestvovao na "Ol-star" utakmici. Pre njega, takvo priznanje dobili su Nemac Detlef Šrempf i Holanđanin Rik Smits. Međutim, za razliku od njih, Divac jedini nije studirao na nekom od američkih koledža.

TV prenos ovogodišnjeg "Ol-star" meča išao je čak u 210 zemalja. Utakmica je komentarisana na 42 jezika.

Uspeh Predraga Stojakovića

Predrag Stojaković i Ruti Bolton-Holifild,
pobednici "tu-bol" takmičenja

Vašington, SAD, 11. februar (agencije) - Jugoslovenski košarkaški reprezentativac Predrag Stojaković, član kluba Sakramento iz NBA lige, postigao je lep uspeh pobedivši, zajedno s Amerikankom Ruti Bolton-Holifild, u takmičenju "tu-bol" na "Ol star" vikendu u Vašingtonu.

Stojaković i Bolton-Holifild su, takmičeći se u brzom dodavanju lopti i šutiranju na koš, u finalu pobedili Trajana Lengdona i Čehinju Evu Nemcovu (Klivlend) sa 62:57, što im je donelo zaradu od 25.000 dolara.

U šutiranju najboljih "trojkaša" Stojaković je zauzeo drugo mesto, iza Rej Alena iz Milvokija. Rezultat je bio 19:17.

- Bio sam nervozan pre "tu-bola", ali kada smo osvojili trofej, znao sam da neću podbaciti u "trojkama". Odlično sam šutirao u prvoj seriji i sakupio 19 poena, da bi neverovatni Aleks načinio čudo. Od poslednjih deset lopti on je pogodio devet. Teško mi je da poverujem, ali bio je bolji. Ipak, ovo je samo zabava - izjavio je Predrag Stojaković posle takmičenja u šutiranju "trojki".

Stojaković je tako propustio priliku da ponovi prošlogodišnji uspeh Džefa Hornaseka, beka Jute Džeza, koji je pobedio u oba takmičenja.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu