<< Nazad



 

 

SPORTSKI GLOBUS

Brani čast jugoslovenskog fudbala: Miroslav Đukić

U sredu, 24. maja, na stadionu "Francuska" u Parizu odigraće se finalna utakmica fudbalske Lige šampiona u kojoj se sastaju dve španske ekipe - sedmostruki evropski šampion Real i debitant u ovom takmičenju Valensija.

Posle trijumfa beogradske Crvene zvezde u Kupu evropskih fudbalskih šampiona 1991. godine, UEFA je promenila sistem takmičenja, koje od sezone 1992/93 nosi i novi naziv - Liga šampiona.

Jugoslovenski klubovi do sada nisu uspevali da prođu kvalifikacije za Ligu šampiona, ali su zato jugoslovenski igrači, igrajući u stranim klubovima imali zapažene uspehe.


Dejan Savićević

Dejan Savićević je 1994. godine u Atini bio strelac fantastičnog gola i najbolji igrač finalne utakmice u kojoj je Milan pobedio Barselonu rezultatom 4:0.

Juventus je 1996. godine posle boljeg izvođenja jedanaesteraca pobedio holandski Ajaks i postao prvak Evrope. Poslednji, odlučujući jedanaesterac u penal-seriji finalnog susreta uspešno je realizovao Vladimir Jugović.

Posle 32 godine Real je ponovo postao prvak Evrope 1998. Savladao je u finalu Juventus rezultatom 1:0, a jedini pogodak na utakmici postigao je Predrag Mijatović.


Predrag Mijatović
postiže pobedonosni gol
za Real u finalu 1998.

Ni predstojeće finale Lige šampiona neće proteći bez Jugoslovena. Jedan od najpouzdanijih igrača u odbrani Valensije jeste jugoslovenski reprezentativac, 34-godišnji Miroslav Đukić.

Đukić je svoju fudbalsku karijeru započeo u Mačvi iz Šapca, a zatim je igrao u beogradskom Radu. Pre deset godina stigao je u Španiju i nekoliko sezona nastupao u Deportivu. U sezoni 1992/93 jedan ugledni fudbalski magazin proglasio ga je za najboljeg fudbalera Španije. Igrajući za Deportivo i kasnije Valensiju, Đukić je osvojio dva Kupa kralja i dva Superkupa.

Za reprezentaciju je prvi put nastupio 1991. godine. Do sada je odigrao 35 utakmica i postigao jedan gol. Igrao je na Svetskom prvenstvu u Francuskoj i siguran je putnik na Evropsko prvenstvo.

Na klupi Reala u finalnoj utakmici najverovatnije će sedeti Perica Ognjenović, koji je ne tako davno proglašavan za jednog od najtalentovanijih igrača Evrope i budućnost "kraljevskog" kluba. Bivši igrač Crvene zvezde, međutim, još uvek nije dobio pravu šansu da dokaže svoj nesumnjivi igrački potencijal.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu