Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Beograd u znaku šest vekova prestonog grada

Spomenik Despotu Stefanu Lazareviću, autor Nebojša Mitrić

Beograd, 14. april 2004. godine - Beograd će od 16. do 19. aprila nizom manifestacija svečano obeležiti 600. godišnjicu proglašenja za srpsku prestonicu, javio je Tanjug sa konferencije za novinare u Skupštini grada, koja je pokrovitelj i organizator proslave.

Tokom četiri dana biće izvedeno tridesetak programa širom grada koji stavljaju naglasak na vreme kada je despot Srefan Lazarević preselio u njega svoju prestonicu, rekla je član gradske vlade zadužen za kulturu Gorica Mojović.

Ona je istakla da je ovo najveći projekat koji je Beograd preduzeo posle dugog niza godina, pošto smatra da je ovo jedan od najznačajnijih gradskih jubileja. Objasnila je da su odabrani dani - 16. april kada se 878. prvi put pominje ime Beograda i 19. april kada je knez Mihailo 1867. godine primio od turskih vlasti ključeve grada.

O najvažnijim manifestacijama govorili su, u ime organizatora, direktor Istorijskog arhiva Beograda dr Branka Prpa, autor projekta "Interaktivni Beograd 15. veka" Vitomir Jevremović, direktor Jugokoncerta Biljana Zdravković, direktor Centra "Sava" Jasna Dimitrijević, direktor ansambla "Kolo" Radojica Kuzmanović, glumica Đurđija Cvetić i reditelj multimedijalnog projekta "Vremeplov despota Stefana" Boris Miljković.

Prpa je objasnila da Arhiv želi da predstavi svoje zbirke o građevinama podignutim ili planiranim da budu izgrađene u 19. i 20. veku. To će biti prikazano na izložbi "Virtuelni Beograd 19. i 20. veka", 16. aprila uveče u Arhivu. Arhiv priprema i izložbu "Virtuelni Beograd 15. veka" koja će moći da se vidi u Barutani, uveče 17. aprila.

Prema rečima autora Jevremovića, to je prva demonstracija interaktivne projekcije koja je novi vid virtualnog predstavljanja i zahvaljujući specijalnim naočarima biće trodimenzionalna. Cilj ovog holografskog dočaravanja srednjevekovnog Beograda je da se današnji stanovnici grada upoznaju gde su se nalazile najvažnije zgrade i kako se u njemu živelo.

Cvijetićeva je rekla da je ona odabrala scenario za monodramu "Beograde moj beli labude" koji je Avdo Mujčinović pre više godina sastavio na zahtev srpske dijaspore, a pratiće je na klaviru Stanko Jovanović. Ona je naglasila da će to biti oživljavanje duha grada kroz pesme od kraja 19. veka do naših dana, bez pretenzija da se u šou programu koji traje jedan sat govori o dramatičnim zbivanjima kao što su brojni ratovi.

Predstavljajući programe koje je pripremio Centar "Sava", Dimitrijevićeva je rekla da će se najveći deo odvijati na platou ispred hotela "Jugoslavija" gde će pod šatorima moći da se predstave sve gradske opštine, uz puno muzike, prisustvo poznatih medijskih ličnosti, nastupe folklornih ansambala.

Centralni program će biti održan u Centru "Sava", gde će u velikoj sali 16. aprila nastupiti ansambl "Kolo". Prema rečima direktora "Kola" Kuzmanovića, biće izveden muzičko-scenski program "Promenada" u kome će nastupiti više od 80 izvođača. Biće predstavljen kulturni život grada od 1824. gosine, kada je u njega stigao prvi klavir, do 1914. kada je "zlatno doba" prekinuo rat, objasnio je on.

Najambiciozniji program je multimedijalni prikaz "Vremeplov despota Stefana" koji će biti izveden u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, 19 aprila. Prema rečima autora scenarija i režisera Miljkovića, kroz muziku koju su komponovali Beograđani, i koju će izvoditi beogradski umetnici, biće "opisano" šestovekovna istorija grada a narator, koji će povezati sve segmente, biće glumac Boris Isaković.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu