Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Vaskršnja poslanica patrijarha Pavla

Beograd, 7. april 2004. godine - Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Pavle, pročitao je juče u Patrijaršijskom dvoru predstavnicima medija tradicionalnu Vaskršnju poslanicu u kojoj se poručje monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu da ujedinjeni u veri i radosti Vaskrsenja dočekaju najveću hrišćansku svetkovinu.

"Ko se ne raduje danas kada Crkva Božja kliče 'Hristos vaskrse' sličan je osuđeniku na smrt kome donose vest da je pomilovan, a on i dalje tuguje", ističe se u poslanici koja će biti pročitana na prazničnim liturgijama u svim hramovima SPC u zemlji i rasejanju.

Arhijereji SPC pozivaju kosmetske izgnanike da se, uprkos tragediji koja ih je zadesila, pridruže vaskršnjoj radosti.

"Draga naša duhovna deco koji ste mržnjom ljudskom prognani sa Kosova i Metohije i drugih krajeva - sa svojih vekovnih ognjišta, rasejani po svetu i vi koji ste otišli u potrazi za boljim životom, radujte se i ne tugujte", istaknuto je u Vaskršnjoj poslanici.

Izražavajući duboku potresenost zbog najnovijeg pogroma nad narodom i zbog rušenja svetinja na Kosovu i Metohiji, srpski arhijereji su naveli da su to "nove rane na telu Hristovom". "U ovom novom raspeću, kao i uvek za sve nas postoji jedina prava nada - a to je vaskrsli Gospod oko koga treba da se saberemo i okupimo", naglašeno je u poslanici, uz preporuku da nema mesta tugovanju za one koji u srcu čuvaju svoje svetinje i članove Crkve za koju rasejanje ne postoji.

Patrijarh Pavle i arhijereji posebno su se obratili mladoj generaciji, koja je "uteha u Gospodu", da svoju slobodu i nadu ne traže u sebi samima i u prirodi mimo Hrista, već u zajednici ljubavi sa drugim ljudima. Starim i bolesnim srpski arhijereji su takođe uputili utehu vaskršnje radosti", a zabludelim raskolnicima" poruke ljubavi i upozorenje "da ne razdiru telo Hristovo".

"Ujedinimo se u Gospodu, u liturgiji, kroz zajednicu sa konkretnim živim ljudima, a ne u idejama i mrtvim simbolima i prolaznim stvarima", zaključio je patrijarh Pavle sa arhijerejima u "Poslanici o Vaskrsu 2004. godine", koja se završava tradicionalnim pozdravom - Hristos vaskrse!



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu