Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Strani gosti na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma

Beograd, 1. april 2004. godine - Predsednik Evropske dokumentarističke mreže Tju Sten Miler (Tue Steen Miller) iz Danske naglasio je spremnost te organizacije za saradnju sa autorima i producentima iz Srbije i Crne Gore.

Miler u Beogradu boravi kao član žirija na festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji od ove godine ima i međunarodni takmičarski program.

Na festivalskoj konferenciji u Domu sindikata on je ocenio da je ovaj specifični filmski izraz u Evropi u usponu što se tiče autora, njihovih ideja i entuzijazma. Međutim, kao i u našoj zemlji, problemi su materijalne prirode.

Veliki deo produkcije preuzele su TV mreže, koje insistiraju na komercijalnom pristupu, što ograničava autorsku slobodu u kreiranju dokumentaraca i kratkih formi, objasnio je Miler, dodajući da je tim važnije udruživanje stvaralaca iz više zemalja.

O radu filmskog dokumentariste govorila je i članica žirija iz Francuske, montažerka i rediteljka Dominik Ovre (Auvrey). U specijalnom programu festivala prikazuje se njen dugometražni film "Kakva je bila Margaret", portret slavne književnice Margaret Dira (Diras).

"Bila je vesela i ozbiljna, autentična i provokativna, puna razumevanja i kategorična, a pre svega mlada i slobodna", kaže rediteljka i scenaristkinja ovog filma koji u Beograd stiže uz pomoć Francuskog kulturnog centra (FKC).

FKC je obezbedio još jedan specijalni program - ciklus reditelja Nikolasa Filibera (Nicholas Philibert) sa četiri njegova dugometražna dokumentarna filma. To su "Grad Luvr", "Zemlja gluvih", "Životinja, životinje" i "Sitnice", a snimljeni su u periodu od 1990. do 1996. godine.

Realizaciju Beogradskog festivala pomogli su i ambasade Argentine, Danske, SAD i Kanade i Iranski kulturni centar.

Sa svojim filmovima za takmičarski program na festival je doputovalo i troje autora iz Irana. Mlada rediteljka Sudabe Babagap učestvuje sa kratkim dokumentarcem "Nojeva barka" koji istražuje posledice rata na južnoj obali i sudbinu brodova - olupina. "Nojeva barka je simbol spasenja, a ja prikazujem brodove koji, kao i mnogi ljudi u tom kraju, još čekaju na svog spasitelja", izjavila je ona u razgovoru za festivalski bilten.

Na pitanje o poziciji žene - autora u Iranu Babagap kaže da realizacija nekog filma mnogo više zavisi od teme koja se izabere, a ne od pola reditelja i dodaje da iranski filmski stvaraoci nemaju najnoviju tehnologiju, ali imaju puno svežih ideja.

Gosti iz Irana su i Mohamed Kalizadeh, koji učestvuje sa pisho-socijalnom dramom "Sveće i vetar" o jednoj neobičnoj porodici iz Teherana, kao i Abolfazl Šakiba sa filmom "Očekivane melodije" koji prikazuje povratak školovane učiteljice u rodno selo.

Na 51. domaćem i prvom međunarodnom Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma danas popodne u Domu sindikata biće prikazan specijalni program "Grčki kratki film".

Osam naslova odabrao je Antonis Papadopulos, direktor Grčkog međunarodnog festivala kratkog filma u Drami, koji je u protekle dve decenije snažno uticao na razvoj kratkometražne produkcije u toj zemlji. Beogradska publika videće "Blatnjavu reku" čiji je autor Stratula Teodoratu, film "Slušaj" Katerine Filiotu, "Zakon gravitacije" Spirosa Rasidakisa...

U ponoćnom programu "Panorama" prikazuje se nemački dugometražni dokumentarni film "Reke i plime" (Rivers and tides) Tomasa Rajdelšajmera (Riedelsheimer), koji potpisuje režiju, scenario, kameru i montažu. U filmu, na temu toka života, autor je godinu dana snimao škotskog umetnika Endija Golsvortija, njegovo putovanje kroz prirodu i njene misterije.Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu