Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Izložba "Impresivno" u Atrijumu Narodnog muzeja

Narodni muzej u Beogradu

Posetioci će, od 29. marta do 4. aprila, moći da uživaju u delima začetnika modernog evropskog pejsaža Kamija Koroa, impresionista Kloda Monea, Kamija Pisaroa, Pjera Ogista Renoara, Alfreda Sislea, Edgara Degaa, postimpresionista Tuluza Lotreka, Van Goga, Pola Gogena, Anrija Matisa i Pabla Pikasa.

Dela znamenitih slikara, njih 17, izabrana su iz zbirki Narodnog muzeja i posle dužeg vremena biće dostupna posetiocima.

Među njima su ulja na platnu "Ruanska katedrala" Monea, "Trg Francuskog pozorišta" Pisaroa, "Posle kupanja" i "Tri balerine u plavom" Degaa, Renoarove "Devojke pod kišobranima" i "Kupačica" i Lotrekov "Portret mlade žene". Tu su i Van Gogova "Seljanka u svojoj sobi", Gogenova "Mrtva priroda sa voćem i bocom" i "Tahićanka sa psom", Pikasova "Glava žene" i druge.

Istoričar umetnosti Tatjana Bošnjak u katalogu za izložbu piše da postavku čini izbor dela koja ilustruju kvalitet i vrednost Zbirke strane umetnosti nacionalnog muzeja.

U postavci su dela počev od kompozicije Koroa, začetnika modernog evropskog pejsaža do značajnih imena francuske i evropske umetnosti druge polovine 19. i početka 20. veka, čije stvaralaštvo predstavlja početak moderne umetnosti.

Na putu punom neizvesnosti i prepreka, likovnim stvaraocima tog perioda pridružili su se i prvi konstruktori automobila - Nemac Karl Benc koji je patentirao prvi automobil na svetu 1886, kada je nastao impresionizam kao pravac u umetnosti.

Zahvaljujući pokrovitelju izložbe, kompaniji "Dajmler Crajsler", posetioci će moći da vide i prvi konstruisan model automobila koji je iz "Mercedesovog" muzeja u Štutgartu stigao u Beograd. Benc je prvi put objedinio motor, telo vozila i prenos pogona, tako da čine jednu celinu.

U umetničkom delu programa nastupili su hor "Oktoih" i kvartet "Intermeco"



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu