Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Masimo Kaćari: "Spašavajte crkve na Kosovu"

Zapaljen manastir Sveti Arhangeli u Prizrenu

Rim, 26. mart 2004. godine - Italijanski filozof Masimo Kaćari ocenio je kao "nedopustivu sramotu" činjenicu da se niko u Evropi "ne pokreće da odbrani izuzetno kulturno srpsko pravoslavno bogatstvo koje rizikuje da bude uništeno" na Kosovu.

U intervjuu za dnevnik "Koriere dela sera", ugledni filozof opisuje lepotu manastira i crkava koje spaljuju i uništavaju albanski ekstremisti, podsećajući da se danas toliko govori o Evropi i njenim hrišćanskim korenima, a da se ne poznaje njena kultura.

Ocenjujući da se na Kosovu nalaze umetnička dela izuzetne vrednosti i značaja upravo za Evropu, Kaćari njihovu vrednost poredi sa najvažnijim italijanskim spomenicima kulture. "I niko se ne uzbuđuje. Intelektualci (sa časnim izuzecima) ćute", upozorava on.

Podsećajući kako su se "mnogi uzbudli zbog uništavanja statua Bude u Avganistanu", italijanski filozof ocenjuje da je "za nas Evropljane starohrišćansko slikarstvo deset hiljada puta značajnije od Bude".

Ocenjujući da ovo rušenje umetničkog blaga ima svoju težinu u "kulturološkom anti-srpskom pristupu", "jer su zapadni mas-mediji često slikali Srbe kao krvave progonitelje", Kaćari navodi da je samo mali broj ljudi na Zapadu znao da napravi razliku između Slobodana Miloševića i odgovornih za opsadu Sarajeva, između ratnih delinkvenata i izvršilaca etničkog čišćenja i ostatka srskog naroda.

Italijanski filozof traži parlamentarnu raspravu o angažovanju italijanske vlade u "buđenju svesti o neophodnosti angažovanja italijanskih snaga na Kosovu na mestima gde se nalaze srpske crkve, sa preciznim naređenjima".

"Treba objasniti našim vojnicima na Kosovu da ove crkve imaju vrednost kao crkva Svetog Marka u Veneciji", objašnjava Kaćari i upozorava da "se treba pokrenuti odmah, jer se crkve unuštavaju svakodnevno, ogromnim ritmom".



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu