<< Nazad



 

 

Hemofarm - Uniks 71:70

Vršac, 5. marta 2004. (Beta) - Košarkaši Hemofarma izborili su treći meč sa Uniksom u četvrtfinalu FIBA Evrolige, pošto su večeras u Vrsču pobedili rusku ekipu sa 71:70 (14:18, 15:8, 17:17, 25:27).

Pošto je u prvom suretu Uniks na svom parketu savladao Vrščane sa 76:52, odluku o konačnom pobedniku doneće "majstorica", 10. marta u Kazanju.

Utakmica je bila neizvesna i timovi su se često smenjivali u vođstvu. Hemofarm je imao prednost u poslednjoj četvrtini, ali su gosti "trojkama" došli do minimalne prednosti.

Pobedu domaćem timu doneo je Džerod Henderson pogotkom sekund pre kraja.

Najefikasniji igrač u Hemofarmu bio je Dragutin Topić sa 18 poena, dok je Henderson postigao 16.

Kapiten Uniksa Martin Mursep postigao je 18, a Lamar Grir 14 poena.

Prva četvrtina bila je slična utakmici iz Rusije - tim sa Volge je nastupio odlučno, a Hemofarm u grču i ishitreno, uz loš šut i teško je postizao poene.

Vrščani su u drugoj četvrtini shvatili da nemaju šta da izgube i počeli su da igraju tvrđe, pogotovo u odbrani, a koš protivnika napadali su sa više samopouzdanja. Iskusni Topić je tada nosio igru domaćina.

Uniks se nije snašao u ovakvoj odbrani i postigao je samo osam poena.

Obe ekipe su loše šutirale za tri u prvom poluvremenu: Hemofarm je od 11 pokušaja pogodio samo dva puta, a Uniks je šutirao pet puta i ni jednom nije pogodio.

Treća četvrtina igrala se otvorenije, ali i tvrđe sa obe strane, a 18 sekundi pre kraja tog dela igre centar domaćin Savo Đikanović pokoškao se sa protivničkim igračem Krisom Enstijem, posle čega je dobio tehničku grešku.

U poslednjoj četvrtini Hemofarm je zaigrao još odlučnije, ali su igrači Uniksa, koji je za prvih 37 minuta postigao svega tri "trojke", Grir, Mursep, Arturas Štrombergas i Valentin Kubrakov pogodili za tri poena i tako održali priključak.

Utakmica tako ulazi u dramatičan finiš.

Samo osam sekundi pre kraja pri rezultatu 69:69, Grir pogađa prvo, ali promašuje drugo slobodno bacanje, Nebojša Bogavac "skida" loptu sa obruča, prenosi je preko pola terena i dodaje je Hendersonu, koji odličnim ulazom, preko Strombergasa polaže za pobedu od pola koša - 71:70.

Uniks je uspeo da izvede loptu, ali Topić, uz Hendersona junak večerašnje utakmice, "seče" pas i Hemofarm beleži veoma važnu pobedu.

Finiš je bio toliko napet da je i zapisnički sto napravio nekoliko grešaka, koje su srećom uočene i ispravljene.

Trener Uniksa Stanislav Jeremin rekao je nakon utakmice da je u prve tri četvrtine igra njegovog tima u odbrani bila dobra, ali da su u poslednjih deset minuta, tačnije, osam sekundi, napravili ključne greške.

"Henderson je bio najbolji. Protiv njega večeras nije bilo dobre odbrane. Zaboravićemo večerašnju utakmicu i kod kuće odigrati bolje", rekao je Jeremin.

Trener Hemofarma Aco Petrović rekao je da je njegova ekipa večeras uradila ono što je i obećala, ali na teži način.

"Do poslednjeg minuta smo verovali u pobedu. Problem je bio šut. Kada igrate protiv 10 jednako kvalitetnih igrača koji 'melju', igra u odbrani iscrpljuje i nema se vremena za lagane šuteve", rekao je Petrović i dodao da će i Hemofarm zaboraviti pobedu jer se igra još jedna uakmica.

Ponašanje njegovih igrača tokom incidenta u trećoj četvrtini ocenio je kao hrabro i naglasio da je njegova ekipa pokazala da je spremna i da "zarati" ako od toga zavisi da li će dobiti utakmicu.

On je rekao da je Uniks veliki tim, a ovaj duel je ocenio kao "minimum polufinale pre vremena", odnosno nesrećni žreb za Hemofarm.

On je dodao da večerašnje dve ekipe mogu da pariraju svakoj iz ULEB kupa, bez obzira što je FIBA Evroliga, kako je ocenio, "u zapećku drugog takmičenja".



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu