<< Nazad



 

 

Tuča navijača u Novom Pazaru, dvadeset povređenih

Dokle?! - Arhivski snimak jedne od navijačkih tuča

Novi Pazar, 7. marta 2004. (Beta) - U tuči između navijača fudbalera beogradskog Rada i domaćeg Novog Pazara povređeno je 20 lica - dva policajca, pet navijača Rada i 13 Novopazaraca, saopštio je danas direktor novopazarskog Zdravstvenog centra Kasim Mušić.

Policija u Novom Pazaru nije još zvanično saopštila šta se događalo pre i tokom utakmice domaćeg kluba sa beogradskim Radom, i kako je došlo do nereda, ali je za sutra najavljena konferencija za novinare, na kojoj će biti iznete potpunije pojedinosti.

Novopazarska policija: Navijači Rada incijatori sukoba

Novi Pazar, 8. marta 2004. (Beta) - Sukob navijača gostujućeg "Rada" i domaće publike u Novom Pazaru inicirali su navijači beogradske ekipe, saopštio je danas novopazarski SUP.

U saopštenju policija navodi da su, u subotu, kada je odigrana fudbalska utakmica, "samim izlaskom" iz autobusa navijači "Rada" započeli sa vandalskim ponašanjem. Dodaje se i da je njih oko stotinu ubacivalo kamenice preko ograde zapadne tribine na gledaoce.

Posle njihovog ulaska na, za njih posebno ograđen deo tribine, domaći su "vratili" svo prethodno ubačeno kamenje i ostale tvrde predmete.

Usledila je "razmena vatre", a zatim i probijanje "Radovaca" na fudbalski teren, na šta su domaći "uzvratili protivudarom", što je rezultiralo opštom tučom više stotina navijača oba tima.

U tuči između navijača "Rada" i domaćeg "Novog Pazara" povređeno je 20 lica, od kojih dva policajca, pet navijača "Rada" i 13 Novopazaraca, saopštio je direktor Zdravstvenog centra Kasim Mušić.

Prema saopštenju Centra, u skoro svim slučajevima je reč o lakim telesnim povredama glave nanete tupim predmetom.

U saopštenju policije se navodi da je broj povređenih nešto veći, kao i da je povređeno 17 čuvara reda.

U prostorije SUP-a je privedeno 63 navijača "Rada", a identifikovano je 19 navijača domaćeg tima.

Protiv 91 lica biće podnete odgovarajuće prijave, navodi se u saopštenju SUP-a.

Načelnik novopazarskog SUP-a Suad Bulić rekao je Beti da je u intervenciji povređeno čak oko 15 čuvara reda, kao i da je privedeno 60-ak navijača.

On nije precizirao koliko je kojih navijača privedeno, samo je rekao da je "obrada u toku" i da će u ponedeljak zvanično saopštiti "sve detalje o neredima i eventualnim krivičnim prijavama".

Bulić nije hteo da odgovori da li je tačno da je pušteno 30-ak beogradskih navijača posle uzimanja podataka u SUP-u.

U Zdravstvenom centru agenciji Beta je rečeno da su kod skoro svih povređenih lica u pitanju lake telesne povrede glave nanete tupim predmetom.

"Primili smo dvadeset lica sa lakšim telesnim povredama, i svi su posle ukazane pomoći pušteni iz bolnice", potvrdio je Beti dežurni hirurg novopazarske bolnice Sinan Marovac.

Direktor FK Novi Pazar i direktor Sportskog saveza Nedzib Hodžić i Mensur Memić rekli su lokalnim medijima da su incidente izazvali navijači Rada.

Hodžić je dodao i da su u Novi Pazar sa navijačima Rada doputovala i lica iz Kosovske Mitrovice i Raške sa ciljem da "destabilizuju situaciju na utakmici".

"Očito je neko želeo da naruši sportsku atmosferu i izazove nemire", rekao je Hodžić.

Uoči meča s beogradskim timom Klub navijača FK Novi Pazar "Torcida-Sandžak" pozvao je članove da na stadionu proslave 15 godina postojanja Kluba.

"Torcida" je istovremeno pozvala na "fer navijanje i da se ne nasedne na eventualno nacionalističko navijanje gostujućih navijača".

Beogradski tim je poveo sa dva nula golovima Sikimića i Brajovića, ali su domaćini, uz gromoglasnu podršku publike, izjadnačili golovima Alivodića i centarfora Pejića.

Prema izjavama nekih očevidaca, sukob, koji za epilog ima više povređenih na obe strane, počeo je ispred kapije stadiona, kada su navijači Rada preko ograde gađali domaću publiku na tribinama.

Posle njihovog ulaska na, za gostujuće navijače posebno ograđen deo tribine, domaći su u taj deo bacili svo prethodno ubačeno kamenje i ostale tvrde predmete, tvrde ti očevici.

Usledila je razmena kamenja, a zatim i probijanje Radovaca na fudbalski teren, na šta su domaći reagovali, što je rezultiralo opštom tučom više stotina navijača oba tima.

Navijači Rada, međutim, nisu tako opisali sled događaja, već su naveli da su njih kamenovali navijači Novog Pazara, kao i da su domaći prvi ušli u teren i došli do navijača Rada.

Prekid je trajao oko pola sata, a utakmica je nastavljena izbacivanjem navijača Rada sa stadiona.

Prema saznanjima Bete, pojedinačni sukobi pristalica dva tima odvijali su se i na ulicama Novog Pazara.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu