Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Intervju ministra kulture Dragana Kojadinovića Tanjugu: Potrebno je više novca iz republičke kase za kulturu

Dragan Kojadinović

Beograd, 5. mart 2004. godine - Ministar kulture Dragan Kojadinović izjavio je danas da bi za kulturu godišnje trebalo izdvajati više novca iz republičkog budžeta, jer se pokazalo da je nedovoljno 0,9 odsto, odnosno 350 miliona dinara.

On je u intervjuu Tanjugu predočio da bi, prema gruboj proceni stručnjaka, u ovom trenutku trebalo izdvojiti oko 1,4 odsto, s tim što treba utvrditi stvarno stanje u svim oblastima kulture, a potom "da vidimo šta je realno i čujemo šta je moguće". "U svakom slučaju, ni to neće biti dovoljno i zato moram da razgovaram sa upravnicima i direktorima kulturnih institucija, da vidimo kakve su mogućnosti i komercijalni efekti, pre svega kad su u pitanju pozorišta, muzeji, kao i sve druge kulturne ustanove gde postoji komercijala".

"Kao drugo, moraju da se pripreme novi zakoni (neki su već u pripremi), kako u oblasti kulture tako i medija", rekao je ministar. "Moramo da usavršimo zakon o pirateriji, da vidimo šta je sa autorskim pravima i zašto mnogi vrhunsku umetnici nemaju socijalno i zdravstveno osiguranje". Ministar kulture se zapitao "zašto dozvoljavamo da vrhunski umetnici posle penzionisanja, a i u vreme aktivnog staža, veoma teško žive, a mnogi umiru u bedi".

Kojadinović je, takođe, objasnio da je zvanično ministar kulture, ali da će se baviti i medijima, budući da su oni zvanično i dalje u tom ministarstvu.

Prema njegovoj proceni, neophodno je rešiti haos u etru kad je reč o elektronskim medijima i sagledati položaj štampanih medija, pošto "nije dovoljno samo to što su oslobođeni poreza, već moraju da se razmotre ostali segmenti njihovog rada i poslovanja, pogotovo rad 'na crno'". On je podsetio da su mnogi novinari koji su radili kao honorarci ostali bez posla, jer poslodavci ne mogu sada da im plaćaju honorare i ostale nadoknade.

"Ono što je za mene najvažnije je da se mediji konačno oslobode partijskog diktata, cenzure i onoga što je najpogubnije - autocenzure", rekao je ministar. Kojadinović je najavio razgovore o tome s direktorima i glavnim urednicima i naglasio da udruženja novinara "moraju da budu odlučnija, da budu prava udružzenja koja se bore za profesionalce, za pravi profesionalni rad", umesto svađa i podela u njima, "takođe na političkoj podlozi".

"Normalno, nije mi namera da ikom solim pamet - ako bude bilo želje moći ću da pomognem, budući da imam novinarsko iskustvo od 27 godina i da sam jedan od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije, pomogao sam osnivanje mnogih ili svih nezavisnih agencija u ovoj zemlji".

Na pitanje o statusu i budućnosti nacionalne agencije Tanjug, Kojadinović je rekao da, na žalost, to nije u njegovoj nadležnosti, ali je naglasio da "Tanjugu mora pod hitno da se pomogne da stane na noge". On je dodao da će s kolegama iz Saveta ministara morati da vidi kako srpsko ministarstvo može da pomogne, jer "Tanjug je, u svakom slučaju, nacionalno dobro", nacionalna agencija koja mora da se razvija, a samim tim da pojača i konkurentnost na tržištu informacija.

Povodom polemika o upotrebi ćirilice, Kojadinović je rekao da "moramo da se borimo za zaštitu i očuvanje ćirilice, jer vidimo da se ona svakim danom sve više potiskuje, sve manje koristi, a ja lično pišem i potisujem se ćiriličnim pismom".

Ministar je ukazao i na neophodnost da što pre bude utvrđeno šta je s porušenim i oštećenim spomenicima kulture, ne samo s crkvama i manastirima, i na Kosovu i Metohiji i u svim drugim delovima zemlje.

"Moramo više pažnje da posvetimo i nacionalnim manjinama, njihovom kulturnom stvaralaštvu, jer ima nacionalnih manjina i naroda koji su, sticajem istorijskih okolnosti, razvijali više usmeno nego pisano stvaralaštvo, medu kojima su pre svega Romi", rekao je Kojadinović.

Upitan kako reaguje na pojedine kritike da je kao novinar postavljen na mesto ministra kulture, on je odgovorio da je, pre svega, profesor jugoslovenske književnosti i srpskohrvatskog jezika (diplomirao je na Filološkom fakultetu). Kojadinović je rekao da smatra da da mu je to dovoljna dobra osnova,"a pokazalo se da je to bila odlična osnova i za moje novinarsko angažovanje".

"Tačno je da sam na ovo mesto došao pre svega kao političar - predstavnik koalicije Srpski pokret obnove-Nova Srbija, ali, uprkos tim komentarima, daću sve od sebe da se lepo osećam kad budem odlazio, zadovoljan onim što sam učinio, kao što sam se i juče lepo osećao kad sam preuzimao dužnost".

On je rekao da je primopredaja dužnosti bila vrlo civilizovana i da mu je bivši ministar Branislav Lečić predočio podatke o stanju u oblasti kulture. "Svestan sam da je to posao kao i svaki drugi i mislim da imam i tu prednost što sam više od deceniju i menadžer, ali radiću svoj posao časno i pošteno, jer sam tako radio i dosad u životu, i u svojoj karijeri nemam nijednu mrlju", rekao je Kojadinović. "Čaršiji ostavljam na volju da priča i komentariše, moje je da radim".



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu