Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

"Najlepše pesme" Božidara Šujice

Beograd, 3. mart 2004.godine - Beogradska "Prosveta" predstavila je knjigu "Najlepše pesme" Božidara Šujice, objavljenu u poznatoj ediciji "Naj".

Priređivač Goran Babić napisao je dragocen predgovor, a u u knjigu je uvrstio stotinu pesama iz autorovog sveukupnog lirskog opusa, među kojima su i dve dosad neobjavljene.

On je podsetio da je Šujicina generacija "došla na svet neposredno nakon decenija u kojem su se ponovo na ovdašnjoj sceni sudarili i sukobili tradicionalisti i modernisti, ali i nakon decenija u kojima su nestajale stare, a uspostavljale se nove dogme i kanoni ne samo u knjizevnosti, kulturi i umjetnosti općenito, nego još više u politici i javnom životu".

U svet poezije su pedesetih i šezdesetih godina prošloga veka u Jugoslaviji i Srbiji, "utrčali" mladi pesnici puni ogromne energije, među kojima je bio i Šujica, a kao takvi oni se upuštaju "u okršaj sa životom", istakao je Babić.

On je podvukao da su "Najlepše pesme" ujedno i omaž tom vremenu, "neponovljivoj mladosti jedne generacije stasaloj uglavnom na beogradskom asfaltu, u buci i bijesu novog vremena, epohe koja je jurišala na nebo".

Autor je na promociji pročitao nekoliko svojih pesama.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu