Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Međunarodni projekat komunikacije "Proroci" u Beogradu

Beograd, 3. mart 2004. godine - Inicijator globalnog projekta komunikacije "Proroci", umetnik Majk Kulman, zajedno s mladom beogradskom umetnicom Verom Većanski, započeo je put po Srbiji i Crnoj Gori i time su počele prve aktivnosti u okviru ovog projekta, javio je Tanjug sa konferencije za novinare u Kulturnom centru Beograda.

Reč je o susretima koje će umetnici imati s decom u Negotinu (OŠ "Vuka Karadžić"), Jagodini (Kulturni centar), Gornjem Milanovcu (Kulturni centar), Apatinu (Kulturni centar) i Podgorici (prostor Udruženja za kulturni razvoj đeteta "Suncokreti") i, kako je navedeno, "avanturi stvaranja bojom, linijom, oblikom".

Prateći programi odvijaće se tokom marta i aprila u šest beogradskih osnovnih škola i predstavljaće upoznavanje dece s kulturom i svakidašnjim životom Nemacke, Austrije, Švedske, Meksika, Turske i Španije.

Radovi koji nastanu iz svih tih aktivnosti biće od 7. do 14. maja izloženi u Dečjem kulturnom centru Beograd i predstavljaće celinu s izloženim radovima samog Kulmana i ostalih umetnika koji čine umetnički tim projekta u prostoru Artget galerije Kulturnog centra Beograda, Centra Servantes, Konaka knjeginje Ljubice, Muzeja grada i Gete Instituta. Uz to, Knez Mihailova ulica biće mesto brojnih uličnih dešavanja koja će "dopuniti doživljaj pripadnosti svetu dece, svetu budućnosti i zajedništvu različitih kultura".

Počeci projekta "Proroci" vezuju se za proleće 1997. godine, kada je Kulman, koji već dve godine živi u Beogradu, sa svojim prijateljima umetnicima (Oliver Raszeški, Ćristian Maria Kneht i Andreas Bender) putovao po svetu i prikupljao utiske i iskustva ih kojih su nastale stotine slika, kolaža, artefakta od kojih su umetnici koncipirali izložbu i prvi put je javno prikazali prošle godine u Frankfurtu na Majni.

Realizaciju projekta u Beogradu podržala je, pored ostalilh, Skupština grada Beograda, Ambasada Nemacke, Gete Institut, OSCE, Evropska unija.

Projekat treba da omogući i prikupljanje sredstava namenjenih deci jednog od kolektivnih centara za izbegla i raseljena lica.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu