Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Izložba grafika i knjiga Maksa Ernsta u Muzeju savremene uemtnosti

Beograd, 1. mart 2004. godine - Direktor Gete instituta u Beogradu Folker Marvic i direktor Muzeja savremene umetnosti (MSU) u Beogradu Branislava Anđelković otvorili su u MSU reprezentativnu izložbu grafika i knjiga Maksa Ernsta (1891-1976), koju je pripremio Institut za međunarodne veze u Štutgartu.

Izložba obuhvata 200 grafika i 23 knjige prema izboru najboljeg poznavaoca Ernstovog opusa Vernera Špisa, jedinog stranca koji je do sada bio na čelu Muzeja u pariskom Centru Pompidu, i kruži svetom 20 godina, a posle 28. marta seli se u Skoplje u tamošnji Muzej moderne umetnosti.

Anđelkovićeva je na otvaranju citirala Špisa koji je u katalogu, između ostalog, napisao da "mesto koje Ernst zauzima danas u istoriji umetnosti 20. veka izuzetno je i značajno i teško da se u današnje vreme može pronaći nešto što se može uporediti sa tom jedinstvenom mešavinom igre i vizije". Ona je dodala da se ova izložba sjajno nadovezuje na dela domaćih dadaista i nadrealista i uklapa se u širi projekat MSU da prezentira najveće domete svetske grafike 20.veka.

Anđelkovićeva se ponovo pozvala na Špisa, koji je za jednog od lidera dadaističkog i nadrealističkog pokreta u Evropi napisao da "izbegava sve što bi odvelo do dekorativne harmonije i što bi predstavljalo vizuelnu udobnost, a u celini posmatrano njegovo delo češće iritira nego što privlači".

Prema mišljenju Marvica, suvišno je pitanje kome pripada Ernst, da li je Nemac, jer je tamo rođen, da li je Francuz, pošto je tamo proveo najveći deo života, jer za jednog nadrealistu koji nije priznavao granice nacionalna odrednica je bila nebitna.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu