Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Na Kosovu i dalje vlada etnička i verska napetost

Vašington-Beograd, 1. mart 2004. godine - Američki Stejt department ocenio je u godišnjem izveštaju o poštovanju ljudskih prava u svetu da na Kosovu i dalje vlada etnička i verska napetost, kao i da je protekle godine bilo slučajeva nasilja, politički i etnički motivisanih ubistava, kidnapovanja i ograničavanja slobode kretanja za pripadnike nealbanskih nacionalnih zajednica.

U posebnom delu obimnog izveštaja koji se odnosi na Srbiju i Crnu Goru, a u kome je obrađeno poštovanje ljudskih prava na Kosovu navodi se da je tokom 2003. godine policija registrovala 72 ubistva, za dva više nego prethodne godine, kao i da je otprilike četvrtina ubistava bila etnički motivisana. Niko od počinilaca ubistava kosovskih Srba, za koja se pretpostavlja da su etnički motivisana, tokom prošle godine nije uhapšen, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost, pre svega u srpskoj zajednici, dodaje se u ovom dokumentu.

Uz ocenu da su zabeležena i kidnapovanja sa političkim i etničkim motivima, u izveštaju se iznosi podatak da je krajem prošle godine na Kosovu bilo oko 3.600 nestalih. Od tog broja, dodaje se, oko 75 odsto su Albanci, a oko 25 odsto Srbi ili pripadnici drugih nealbanskih etničkih zajednica.

Mnogi od oko sto hiljada Srba koji su ostali na Kosovu i dalje žive u severnom delu ili enklavama pod zaštitom KFOR-a, a samo mali broj od ukupno 225 hiljada pripadnika nealbanskih etničkih zajednica koji su napustili Kosovo nakon juna 1999. godine vratio se kućama, pre svega zbog problema bezbednosti, slobode kretanja i nepostojanja mogućnosti za zapošljavanje.

Pripadnici nealbanskih etničkih zajednica u neravnopravnom su položaju i kada je reč o pristupu zdravstvu i obrazovanju. Takođe, problematično je i poštovanje prava vlasništva, navodi se u izveštaju i ocenjuje da su sporovi oko vlasništva jedna od najozbiljnijih prepreka za međuetničko pomirenje.

Ozbiljan problem predstavlja i trgovina ljudima, posebno ženama i decom, ističe se u odeljku u kome je detaljno analiziran taj problem. Kosovo je izvor, tranzitno područje i destinacija za trgovinu ljudima, a najčešće žrtve su žene i deca, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se ocenjuje i da su sudovi na Kosovu, i međunarodni i lokalni, i dalje podložni uticajima i da ne pružaju uvek uslove za fer suđenja.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu