Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Srbija može postati nosilac privrednog razvoja na Balkanu

Aleksandar Vlahović

Beograd, 27. februar 2004. godine - Ministar za privredu i privatizaciju u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je danas da Srbija ima realne šanse da postane nosilac privrednog razvoja na Balkanu, ali da to, pre svega, zavisi od dalje spremnosti da se prepoznaju i prihvate vrednosni standardi tržišne privrede i beskompromisno nastavi sprovođenje ekonomskih reformi.

Vlahović je prilikom predstavljanja rada Ministarstva za privredu i privatizaciju u protekle tri godine izrazio zadovoljstvo činjenicom da je veći deo planova Ministarstva za ovaj kratak period realizovan i podsetio na to da je glavni zadatak bio izgradnja efikasne privrede zasnovane na privatnoj svojini i postizanje uslova za stabilan ekonomski rast u institucionalno izgrađenom privrednom ambijentu. Za realizaciju ovog cilja odabrane su strategije privatizacije, razvoja malih i srednjih preduzeća i izgradnje stabilnog privrednog ambijenta radi privlačenja direktnih stranih investicija.

Ministarstvo je svoje aktivnosti započelo radom na unapređenju zakonskih okvira i izgradnji institucija za obezbeđenje dugoročnog stabilnog rasta privrede, što je u proteklom periodu rezultiralo usvajanjem ukupno 35 zakonskih i podzakonskih akata, kao i pripremom pet zakonskih rešenja koja su prosleđena Narodnoj skupštini na usvajanje, istakao je Vlahović.

Ministar je objasnio da je formiranjem Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda omogućeno otpočinjanje procesa privatizacije i precizirao da je od aprila 2002. godine do danas privatizovano ukupno 1.117 preduzeća, ostvaren prihod od više od 1,3 milijarde evra, da ukupan nivo investicija koje su ušle u domaću privredu iznosi 775 miliona evra, a ukupan iznos socijalnog programa više od 270 miliona evra.

Prema njegovim rečima, važan pokazatelj uspeha privatizacije je i dolazak više od 20 multinacionalnih kompanija koje su u protekle dve godine učestvovale u razvoju privrede Srbije, među kojima su "Lukoil", "Henkel", "Lafarž", "Britiš ameriken tobako", "Filip Moris" i druge.

Vlahović je podsetio na to da je osnovana republička Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i podsticaj preduzetništva, kao i 14 regionalnih agencija, a da je početkom prošle godine definisana i strategija razvoja ovog sektora. On je dodao da je preko Evropske investicione banke i Evropske agencije za rekonstrukciju plasirano 20, odnosno 15 miliona evra kredita za razvoj malih i srednjih preduzeća.

On je ponovio da je u proteklom periodu restrukturirano 66 holding preduzeća i oko 450 manjih, zavisnih preduzeća u kojima radi više od 155 hiljada ljudi, kao i da je za to vreme sa oko osam milijardi dinara finansiran socijalni program za više od 55 hiljada radnika koji su prepoznati kao ekonomski i tehnološki višak.

Ministar je, takođe, naglasio da je kreditna politika Fonda za razvoj usmerena na finansiranje privatnih projekata iz sektora preduzetništva, tako da je Fond u proteklom periodu finansirao ukupno 2.775 kredita u vrednosti od 21,4 milijarde dinara, a da su istovremeno za 672 preduzeća subvencije iznosile 16,3 milijarde dinara.

Ministarstvo je u proteklom periodu pripremilo i dva programa proizvodnje i isporuke poljomehanizacije, iniciralo i učestvovalo u donošenju programa regulisanja unutrašnjih dugova, dok je sektor za industriju učestvovao u radu ekspertskog tima Vlade Srbije za pregovore sa Crnom Gorom u vezi sa sprovođenjem Akcionog plana harmonizacije ekonomskih sistema, rekao je Vlahović i dodao da je Ministarstvo pomoglo u izradi platforme Vlade Srbije za dodatne pregovore o zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini u okviru inicijative za liberalizaciju trgovine.

Vlahović je ocenio da je i u narednom periodu neophodno raditi na daljem jačanju zakonskog i institucionalnog okvira za reformske programe koji ima za cilj unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji. On je podsetio na to da se u parlamentu nalaze Zakon o registraciji privrednih subjekata zajedno sa Zakonom o Agenciji za privrednu registraciju i Zakon o stečajnom postupku zajedno sa Zakonom o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, čije bi usvajanje omogućilo lakše, jednostavnije, jeftinije i efikasnije otvaranje i zatvaranje preduzeća.

Prema njegovim rečima, donošenjem ovih važnih zakona, kao i finaliziranjem Predloga zakona o trgovinskim društvima zaokružilo bi se takozvano kompanijsko zakonodavstvo, čime bi se značajno unapredilo privređivanje u Srbiji, što bi direktno uticalo na povećanje direktnih investicija, razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu