Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Kampanja MUP-a za bezbednije učešće traktora u saobraćaju

Beograd, 27. februar 2004. godine - Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije sprovodiće do 12. marta kampanju "Bezbednije učešće traktora u saobraćaju", koja ima za cilj smanjenje broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktori. Po završetku ove akcije, od 15. do 21. marta pripadnici saobraćajne policije pojačano će kontrolisati vozače traktora, motokultivatora i drugih poljoprivrednih mašina, kao i proveravati ispravnost i pravilnu upotrebu svetlosnih i svetlosno-signalnih uređaja na ovim vozilima.

Ova kampanja, započeta 9. februara, organizovana je u nameri da se edukuju osobe koje upravljaju ili se prevoze traktorom i drugim poljoprivrednim mašinama, kako bi imali svest o problemima koji se javljaju njihovim učešćem u saobraćaju, naročito na putevima na kojima se odvija intenzivniji saobraćaj i u sezoni poljoprivrednih radova.

Tokom kampanje na javnim tribinama, koje se organizuju u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama, kao i na putu, vozačima se ukazuje na opasnosti koje nastaju upravljanjem traktorom, motokultivatorom i drugim poljoprivrednim mašinama u saobraćaju, kao i na negativan uticaj slabe obučenosti vozača ovih vozila, tehničke neispravnosti, neadekvatnog psihofizičkog stanja (umor, alkohol...), podloge po kojoj se kreće vozilo i drugo.

Sa navedenim sadržajima kampanje, zainteresovani se svakodnevno informišu putem lokalnih sredstava informisanja i brošura. Značajan doprinos ovoj akciji dali su i Asocijacija tehničkih pregleda pri Auto-moto savezu Srbije (AMŠ) i Udruženje centara za obuku vozača, koji tokom ove akcije učesnicima tribina daju potrebne praktične savete.

Ministarstvo unutrašnjih poslova podseća na to da su se tokom prošle godine na putevima Srbije dogodile 1.383 saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali traktori, a u kojima su nastradale 744 osobe, pri čemu je 81 osoba izgubila život. Čak 932 (ili 67,39 odsto), od pomenutog broja nezgoda, izazvali su vozači traktora, pri čemu je život izgubilo 65 osoba. Do saobraćajnih nezgoda najčešće dolazi zbog nestručnog i nesmotrenog upravljanja traktorom, kao i zbog tehničke neispravnosti traktora (posebno svetlosnih i svetlosno-signalnih uređaja), i nepravilnog prevoženja osoba i tereta.

MUP je i tokom prošle godine sprovodio kampanju "Bezbednije učešće traktora u saobraćaju", što je za posledicu imalo smanjenje broja nezgoda i broja poginulih u saobraćajnim nezgodama u odnosu na prethodne godine.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu