Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Rast cena na malo u februaru 0,9 odsto

Beograd, 27. februar 2004. godine - Ukupan rast cena na malo u Republici Srbiji u februaru 2004. godine u odnosu na prethodni mesec iznosi 0,9 odsto. Cene robe povećane su za 0,3, a cene usluga za 2,7 odsto, dok su cene na malo više za 1,4 odsto nego u decembru prošle godine. Troškovi života u februaru ove godine u odnosu na prethodni mesec povećani su za 0,7 odsto, a u poređenju sa decembrom 2003. godine za 1,3 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U saopštenju se navodi da je razlika između rasta indeksa cena na malo i indeksa troškova života posledica različitog uticaja rasta cena pojedinih artikala na rast ovih indeksa.

Cene poljoprivrednih proizvoda više su za 0,1 odsto. Zabeležene su više cene povrća (krompira, crnog luka, spanaća, zelene salate, slatkog kupusa) i niže cene voća (jabuka, limuna, pomorandži, očišćenih oraha) i jaja.

Cene industrijsko prehrambenih proizvoda više su za 0,6 odsto. Registrovano je povećanje cena brašna, testenine, prerađenog povrća, svežeg i prerađenog mleka, kao i sniženje cena svežeg mesa, masnoća i sušenog voća.

Cene industrijsko neprehrambenih proizvoda u proseku su porasle za 0,2 odsto, što pokazuje stabilnost ovih cena na tržištu. Zabeležena su manja pomeranja cena kod pojedinih artikala, a cene pića više su za 0,3 odsto.

Rast cena usluga iznosi u proseku 2,7 odsto. Najveći rast zabeležen je u grupi "komunalno stambene usluge" i on iznosi sedam odsto. Povećane su cene vode za domaćinstvo, odvedene otpadne vode, zagrevanja stana i iznošenja smeća u Beogradu. U grupi "zanatske i lične usluge" cene su u proseku povećane za 4,5 odsto. Registrovane su više cene obućarskih, automehaničarskih i frizerskih usluga, kao i hemijskog čišćenja i pranja. Cene u grupi "saobraćajne usluge" više su za 0,6 odsto. Povećane su i cene pretplatne mesečne karte u gradu, cene prevoza putnika u gradu i cene taksi usluga.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu