Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Privatni sektor najdominantniji

Beograd, 27. februar 2004. godine - Direktor Agencije za privatizaciju Republike Srbije Mirko Cvetković naveo je na jučerašnjem okruglom stolu o privatizaciji u Srbiji, u organizaciji nevladine organizacije "Transparentnost Srbija", da u privatizovanim firmama radi približno 360 hiljada ljudi, i istakao da je u privatnom sektoru u Srbiji danas zaposleno ukupno oko 760 hiljada ljudi, čime je ovaj sektor postao dominantan u odnosu na državni i društveni.

Cvetković je podsetio na to da je u protekle tri godine na tenderima i aukcijama privatizovano 1.117 preduzeća, i napomenuo da je prosečna prodajna cena bila za 17 odsto veća od procenjene knjigovodstvene vrednosti preduzeća.

Ekspert Svetske banke Jicak Goldberg pozitivno je ocenio dosadašnji tok privatizacije, i dodao da nova Vlada Srbije ne bi trebalo da menja ni model, ni već stvorene institucije. On je naveo tri preporuke za nastavak privatizacije - zadržati dosadašnji tempo i početi restrukturiranje preduzeća, ući u privatizaciju infrastrukturnih preduzeća i transparentno raspolagati akcijama iz dosadašnje privatizacije.

Učesnici jučerašnjeg skupa založili su se za ubrzanje toka privatizacije i dalje sprovođenje ovog procesa, kako se ne bi istopio preostali društveni i državni kapital, a prema njihovom mišljenju ne bi bila poželjna fundamentalna promena modela niti revizija privatizacije, već dopuna, vaučerima ili ostavljanjem mogućnosti privatizacije kroz dokapitalizaciju.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu