Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Predstavljen Plan detaljne regulacije Kopaonika

Dragoslav Šumarac

Beograd, 26. februar 2004. godine - Ministar urbanizma i građevine u Vladi Republike Srbije Dragoslav Šumarac saopštio je danas da se plan detaljne regulacije turističkog centra Kopaonik, čiju je izradu početkom prošle godine finansiralo ovo ministarstvo sa 3,6 miliona dinara, nalazi u završnoj fazi i da je u toku javni uvid.

Šumarac je na konferenciji za novinare naglasio da je osnovni cilj ovog plana zaštita Nacionalnog parka Kopaonik od daljeg uništavanja, koje je, pre svega, prouzrokovano bespravnom gradnjom. On je naveo da je na Kopaoniku evidentirano oko 150 bespravno izgrađenih objekata koji će biti legalizovani, kao i da će se zemljište za gradnju ubuduće davati u zakup. Prema njegovim rečima, Zavod za zaštitu prirode odredio je pravila građenja, utvrdio visine i gabarite, prema kojima će svi postojeći objekti koji se ne uklapaju u ova pravila morati da budu rekonstruisani.

Ministar je objasnio da plan predviđa i podizanje nivoa turističkih usluga, zbog čega će, u skladu sa Zakonom o turizmu, biti sprovedena kategorizacija objekata, što znači da će se smanjiti smeštajni kapaciteti sa 6.500 na 5.500 ležajeva. Istovremeno, predviđena je izgradnja saobraćajne infrastrukture, kao i dislociranje parkirališta i izgradnja višeetažnih podzemnih i nadzemnih garaža po obodu centra Kopaonika.

U okviru plana urađen je i katastar nepokretnosti u digitalnom obliku, a predviđena je i izgradnja trafo-stanica, vatrogasnog doma, doma zdravlja, autobuske stanice i gasifikacija, kao najviši stepen zaštite prirode ovog nacionalnog parka, istakao je Šumarac.

Šumarac je dodao da su predviđene i nove ski-staze, četvorosedežnica na stazi Karaman greben, kao i izgradnja novih sportskih terena i podsetio na to da je tokom prošle godine završena izgradnja dela regionalnog puta Rudnica-Kopaonik u dužini od 10 kilometara i da je u planu izgradnja preostalih pet kilometara ovog puta.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo, nezavisno od plana detaljne regulacije, sa 7,2 miliona dinara finansira i izradu prostornog plana Kopaonika, koji obuhvata širu regiju, odnosno Brus, Jošaničku banju i Leposavić, a koji je usklađen sa Master planom o razvoju turizma na Kopaoniku i Divčibarama koji je uradila austrijska konsalting kompanija Kohl&Partner.

Predsednik IO SO Raška Vulić Pašajlić istakao je da će legalizacija postojećih bespravno izgrađenih objekata na Kopaoniku biti omogućena svim društvenim i individualnim subjektima i dodao da će uknjižba objekata ubrzati tok privatizacije, dok će opština sva sredstva naplaćena od legalizacije usmeriti na podizanje nivoa komunalne infrastrukture. On je najavio da će sprovođenje plana početi od aprila i dodao da su mnogi investitori već pokazali interesovanje za ulaganje u Kopaonik.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu