Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Skupština Srbije usvojila izmene izbornih zakona

Beograd, 26. februar 2004. godine - Skupština Srbije usvojila je juče izmene Zakona o izboru predsednika Republike, kojima je ukinut cenzus od 50 odsto za uspeh prvog kruga predsedničkih izbora, izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, kojima se ukida izborni cenzus od pet odsto za stranke nacionalnih manjina i omogućava glasanje državljanima Srbije u inostranstvu i izabrala Radovana Jelašića za novog guvernera Narodne banke Srbije.

Prema novom zakonu, za predsednika Srbije izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova od ukupnog broja birača koji su glasali, dok je ranijim zakonom bilo potrebno da na birališta izađe više od 50 odsto ukupnog broja upisanih birača.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, kojima se ukida izborni cenzus od 5 odsto za stranke nacionalnih manjina i omogućava glasanje državljanima Srbije u inostranstvu. Prema novom zakonu, stranke i koalicije nacionalnih manjina učestvovaće u raspodeli mandata i kada dobiju manje od pet odsto od ukupnog broja glasova na izborima.

Birači koji glasaju za stranke nacionalnih manjina biće upisani na posebne izvode iz biračkog spiska i njihovi glasovi neće ulaziti u ukupan broj birača. Status stranke nacionalne manjine određuje Republička izborna komisija pri proglašenju izborne liste, a na predlog podnosioca liste. Skupština je prihvatila i da na svakoj izbornoj listi mora da bude 30 odsto žena.

Skupština Srbije izabrala je juče većinom glasova Radovana Jelašića za novog guvernera Narodne banke Srbije, kao i nove članove Saveta centralne banke, a prethodno je stavljena van snage odluka o izboru guvernera Kori Udovički i članova Saveta, doneta 22. jula prošle godine.

Za izbor Jelašića glasala su 124 poslanika, a 81 je bio protiv. Skupština je izglasala i predlog da novi predsednik Saveta Narodne banke bude Vojin Bjelica, a novi članovi tog tela su Nebojša Janićijević, Dušan Dobromirov i Vladislav Cvetković.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu