Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

EU finansira projekat modernizacije poslovanja u Srbiji

Beograd, 25. februar 2004. godine - Evropska unija saopštila je da će sa 1,5 miliona evra finansirati projekat "Program zaokret u upravljanju" (TAM) Evropske banke za obnovu i razvoj, koji ima za cilj modernizaciju poslovanja 25 potencijalno uspešnih preduzeća u Srbiji.

Evropska agencija za rekonstrukciju nedavno je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala dvogodišnji ugovor na pomenutu sumu za sprovođenje ovog projekta, čiji je dugoročni cilj da doprinese ekonomskom oporavku Srbije.

U okviru programa, čije će sprovođenje početi u martu ove godine, grupa rukovodilaca iz EBRD formiraće tim međunarodnih savetnika i stručnjaka za Srbiju, koji će izvršiti uvid u privredu i izabrati preduzeća koja su odgovarajuća za projekat.

Stručnjaci će ovim preduzećima pomoći da upravljanje prilagode uslovima slobodne tržisne ekonomije, da pripreme i realizuju planove restrukturiranja, naprave i počnu primenu trogodišnjeg poslovnog plana i razviju tržisne strategije za određene proizvode i usluge, kako za domaće, tako i za strano tržiste. Preduzeća koja će ući u projekat trebalo bi da uz pomoć evropskih stručnjaka započnu da primenjuju jasnu i efikasnu proizvodnu praksu i osavremene dizajn proizvoda i proizvodnih sposobnosti.

Rukovodilac programa Majkl Kilkomons izjavio je da početak procesa promena uvek predstavlja veliki izazov za preduzeća, naročito ukoliko ona posluju u zemlji koja je u tranziciji, jer su promene jedini način za njih da napreduju i postanu međunarodno konkurentna.

Program TAM bio je veoma uspešan u ostalim delovima Evrope, pa Evropska agencija za rekonstrukciju smatra da će on biti od velike koristi i u Srbiji, navodi se u saopštenju.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu