Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Obezbediti dostojanstveno vođenje krivičnih postupaka

Vladan Batić

Beograd, 25. februar 2004. godine - Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Vladan Batić uputio je danas otvoreno pismo predsedniku Vrhovnog suda Srbije Sonji Brkić, Republičkom javnom tužiocu Đorđu Ostojiću i predsedniku Advokatske komore Srbije Vladimiru Šešliji, u kome apeluje na njih da u skladu sa svojim nadležnostima doprinesu uspostavljanju reda i poštovanju dostojanstva svih učesnika u nekoliko izuzetno značajnih krivičnih postupaka koji su u toku.

Batić navodi da domaća i međunarodna javnost pomno prate krivične postupke za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ubistva Ivana Stambolića i generala Boška Buhe, kao i slučaj "Ibarska magistrala", i istovremeno očekuju početak suđenja za slučaj "Ovčara".

On kaže da su ovi slučajevi svojevrsni test za domaće pravosuđe, koji bi trebalo da daju odgovor na pitanje da li se može vratiti poverenje građana u pravosuđe i pravdu, kao i da li je Srbija kao država sazrela da se uhvati u koštac sa pošastima kakve su organizovani kriminal i ratni zločini.

U saopštenju Ministarstva pravde navodi se da je, imajući u vidu značaj ovih postupaka, bilo realno očekivati da će suđenja biti organizovana na visokom nivou i u skladu sa standardima demokratskih država. Batić, međutim, ističe da su u praksi na delu opstrukcija, medijski rat, senzacionalizam i kreiranje atmosfere kojom se degradiraju napori za utvrđivanje istine i uspostavljanje pravde i dodaje da svakodnevno dobija veliki broj pisama pojedinaca i institucija u kojima se izražavaju nezadovoljstvo i protest zbog toga.

Ministar podseća na to da je kao predstavnik izvršne vlasti nadležan za pravosuđe bio zadužen za stvaranje uslova i ambijenta u kome će pravosudni organi moći normalno da obavljaju svoj posao i naglašava da veruje da su ti uslovi danas bolji od onih koji su postojali pre tri godine, posebno u sudu u Ustaničkoj ulici gde su smeštajni, bezbednosni, tehnički, tehnološki, kao i uslovi za praćenje postupaka od strane medija, optimalni.

Stoga, on apeluje na predsednika Vrhovnog suda Srbije, Republičkog javnog tužioca i predsednika Advokatske komore Srbije da u skladu sa svojim nadležnostima doprinesu uspostavljanju reda i poštovanju dostojanstva svih učesnika u pomenutim krivičnim postupcima.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu