Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Elementi korupcije prisutni u stečajnom postupku nad "Sartidom"

Beograd, 24. februar 2004. godine - Predstavnici Saveta za borbu protiv korupcije istakli su danas da stečajni postupak nad preduzećem "Sartid" iz Smedereva nije sproveden u skladu sa važećim propisima i izrazili sumnju da je u tom postupku bilo elemenata korupcije.

Predsednik Saveta Verica Barać istakla je na konferenciji za novinare da je Savet tim povodom zatražio od nadležnih organa odgovore na pitanja o načinu sprovođenja stečajnog postupka. Prema njenim rečima, pitanje je zbog čega je stečajni postupak nad ovim smederevskim preduzećem prosleđen Trgovinskom sudu u Beogradu, kada je to bila nadležnost Trgovinskog suda u Požarevcu na čijoj se teritoriji nalazi imovina "Sartida".

Ona je dodala da se iz dokumentacije Trgovinskog suda u Beogradu ne vidi da li je kroz prodaju "Sartida" kao matičnog preduzeća prodato i vlasništvo nad pet zavisnih preduzeća: "Stara železara", "Slobodna zona" i Sartid-Luka" iz Smedereva, "Beli limovi" iz Šapca i "Veljko Dugošević" iz Kučeva, zbog čega je zatražena provera o tome ko je upisan u registre sudova kao vlasnik ovih zavisnih preduzeća. Barać je navela da je nejasno i zbog čega je prodajna cena "Sartida" manja od procenjene vrednosti jednog od zavisnih preduzeća.

Razmatrajući rad Trgovinskog suda u postupku stečaja, Savet je zaključio da nije formiran odbor poverilaca, kao i da se i sam postupak prodaje "Sartida" odvijao suviše brzo, zbog čega ovo telo smatra da u postupku stečaja i prodaje "Sartida" ima elemenata korupcije, istakla je Barać i dodala da je izveštaj Saveta dostavljen javnom tužiocu, kako bi ove sumnje proverio.

Član Saveta Zagorka Golubović rekla je da je posle objavljivanja izveštaja o privatizaciji preduzeća u Srbiji Savet za borbu protiv korupcije dobio novih 55 predstavki zaposlenih u preduzećima koja su već prodata ili su u postupku privatizacije. Kao sporne primere procesa privatizacije Golubović je navela "Veterinarski zavod" iz Zemuna, "Agroseme" iz Sremske Mitrovice i "PKB Transport" iz Kragujevca i istakla da će Savet predložiti Skupštini Srbije formiranje nezavisne revizorske komisije koja bi proverila sve sporne privatizacije preduzeća.

Savet za borbu protiv korupcije ocenio je da će i pored izostanka očekivane podrške u daljem radu nastaviti da se rukovodi načelima prema kojima je odnos prema javnom interesu društva glavno merilo za ocenu korumpiranosti vlasti, kao i da je uspostavljanje državnih institucija i demokratske javnosti osnov uklanjanja dominacije centara političke i finansijske moći nad javnim interesom društva.

Predstavnici Saveta izrazili su spremnost da i ubuduće podstiču stvaranje državnih institucija koje će poštovanjem javnih interesa Srbije ukloniti korupciju kao dominantnu pojavu i uspostaviti kontrolu nad preostalim oblicima kvarenja vlasti.

Ministarstvo za privredu i privatizaciju i Agencija za privatizaciju saopštili su danas da su, kao i do sada, otvoreni za svaku vrstu komunikacije i saradnje sa Savetom za borbu protiv korupcije i pozvali članove Saveta da, ukoliko za tim ima potrebe, ponovo organizuju sastanak otvoren za javnost na kome bi razgovarali o tome kako da se još više zaštiti proces privatizacije i time ukloni mogućnost za eventualnu korupciju u samom procesu ili kod učesnika u privatizaciji.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu