Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Protestno pismo predsedniku Saveta bezbednosti UN zbog ubistva kosovskih Srba

Goran Svilanović

Beograd, 24. februar 2004. godine - Srbija i Crna Gora očekuje da Savet bezbednosti UN preduzme odlučnu i konkretnu akciju kako bi se sprečili zločini na Kosovu i Metohiji i obezbedila bezbednost za sve stanovnike pokrajine, naveo je ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović u protestnom pismu predsedniku Saveta bezbednosti, povodom prošlonedeljnog ubistva Zlatomira Kostića i Milijane Marković kod Lipljana.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Svilanović u pismu istakao da će u suprotnom, umesto multietničkog na karti Evrope vrlo brzo biti etnički čisto Kosovo i Metohija. Ubeđen sam da Savet bezbednosti, kao ni bilo ko iz međunarodne zajednice, nije spreman da preuzme odgovornost za takav razvoj događaja, dodao je Svilanović.

On je, izražavajući najdublje ogorčenje činjenicom da je od raspoređivanja UNMIK-a i KFOR-a na Kosovu i Metohiji, samo u Lipljanu ubijeno 22 Srba i da nijedan od tih zločina do danas nije rasvetljen, ocenio da su proklamovani ciljevi UN da se na Kosovu i Metohiji obezbedi bezbednost, sloboda kretanja, poštovanje ljudskih i manjinskih prava za sve njegove stanovnike, ozbiljno dovedeni u pitanje.

Svilanović je podsetio na to da još nisu razjašnjena ubistva 14 žetelaca u Starom Gackom, porodice Stolić u Obiliću i dvoje dece u Goraždevcu, i upozorio da takva neefikasnost u radu KFOR-a i UNMIK-a ozbiljno dovode u pitanje kako njihov, tako i autoritet Saveta bezbednosti koji im je dao mandat da sprovode odredbe Rezolucije 1244.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu