Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Pomoć EAR-a od 2,7 miliona evra za zaštitu životne sredine

Anđelka Mihajlov

Beograd, 20. februar 2004. godine - Direktor beogradske kancelarije Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR) Adriano Martins i ministar za zaštitu prirodnih bogatstava i životne sredine u Vladi Republike Srbije Anđelka Mihajlov potpisali su danas na brodu "Argus" ugovor o dodeli sredstava za program izgradnje kapaciteta za zaštitu životne sredine, vredan 2,7 miliona evra. Ovaj projekat finansira Evropska unija, preko Evropske agencije za rekonstrukciju.

Odobrena sredstva su nepovratna i biće iskorišćena za izradu nacrta nacionalne strategije u oblasti zaštite životne sredine, realizaciju projekta razvoja kapaciteta u Ministarstvu i Agenciji za zaštitu životne sredine i finansiranje njenih prvih aktivnosti, izradu Nacionalnog akcionog plana u oblasti zaštite životne sredine (NEAP) i izradu i realizaciju lokalnih ekoloških akcionih planova (LEAP).

Mihajlov je na današnjoj konferenciji za novinare navela da će sredstva biti iskorišćena i za izradu materijala za podizanje nivoa ekološke svesti u školama, za javnu kampanju "Čisto i zelenije", izradu sistema brzog odgovora na ekološke incidente i poboljšanje informatičkog sistema u Ministarstvu za zaštitu prirodnih bogatstava i životne sredine.

Adriano Martins istakao je da će tokom ove godine biti utrošena pomoć od ukupno14 miliona evra za realizaciju nekoliko projekata koji imaju za cilj stvaranje čistije i zelenije Srbije.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i sekretar Agencije za sistem zaštite životne sredine Branka Andrić i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji i Crnoj Gori Džefri Baret, koji je tom prilikom rekao da će EU nastaviti da pruža pomoć sektoru za zaštitu životne sredine i dodao da su ekonomska dobit i zaštita prirode direktno povezani, jer niko ne želi da ulaže u prljave tehnologije.

Detaljnije informacije o danas potpisanom ugovoru nalaze se na zvaničnom Internet sajtu Ministarstva za zaštitu prirodnih bogatstava i životne sredine.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu