<< Nazad



 

 

Partizan - AEK 78:71

Beograd, 19. februara 2004. (Beta) - Košarkaši Partizana nisu uspeli da se plasiraju među 16 naboljih timova Evrope, iako su večeras u Beogradu pobedili atinski AEK sa 78:71 (23:19, 18:21, 20:18, 17:13) u poslednjem, 14. kolu Evrolige.

"Crno-beli" su zauzeli tek sedmo mesto u svojoj grupi, pošto su večeras pobedili i direktni konkurenti za plasman u drugu fazu - Olimpija i Po Ortez, tako da je nastao "četvorougao" ovih timova, gde prvak SCG ima najlošiji odnos pobeda i poraza u međusobnim susretima.

Olimpija je u Ljubljani posle produžetka pobedila Cibonu sa 85:81, dok je Ortez u Rimu savladao domaću Lotomatiku sa 80:73, a ovi rezultati eliminisali su i AEK.

U drugu fazu takmičenja kao najbolji šesti tim plasirao se litvanski Žalgiris iz Grupe B.

Najefikasniji u Partizanu na večerašnjem meču bio je Nenad Krstić sa 25 poena, Dušan Kecman je postigao 15, a Džerald Braun 14 poena.

U ekipi AEK-a Horas Dženkins imao je 19, a Kvadri Lolis 13 poena.

Večerašnji rivali odigrali su ravnopravnu i borbenu utakmicu, znajući da samo pobeda za obe ekipe produžava takmičenje u Evroligi. AEK-u je trijumf garantovao prolazak u drugu fazu.

"Crno-beli" su vodili tokom čitavog meča, ali nisu uspevali da steknu prednost veću od osam poena. Atinski tim nijednom nije imao prednost, a samo dva puta su uspeli da izjednače rezultat.

Novinari i deo stručnog štaba veliku pažnju poklanjali su ostalim utakmicama u grupi, od kojih je zavisio plasman "crno-belih". Na poluvremenu se saznalo da je CSKA pobedio Žalgiris u gostima i da Partizan ima šanse da prođe dalje ako pobedi sa pet razlike.

Veći deo drugog poluvremena grupa novinara provela je okupljena oko Partizanovog portparola Vladimira Sibinovića, koji je na računaru pratio rezultate ostalih susreta. Prvaku SCG bila je potrebna pobeda Cibone, koja je u Ljubljani uspela da izjednači u poslednjem minutu i izbori produžetak.

U isto vreme, domaći košarkaši imali su dva poena razlike i pokušavali su da steknu potrebnu prednost, tako da je završnica susreta bila veoma uzbudljiva.

AEK je u igri držao Dženkins, koji je postigao poslednjih sedam poena, ali je na kraju pogrešio i dozvolio Partizanu da 26 sekundi pre kraja stekne potrebnu razliku, koju je očuvao do kraja.

Pobeda, međutim, nije bila dovoljna "crno-belima" jer je Cibona izgubila u Ljubljani, kao i Roma od Orteza kod kuće. Domaći tim je tako prokockao veliku šansu da ostvari veliki uspeh, za šta mu je bila potrebna samo jedna pobeda više, a za to je imao nekoliko velikih prilika - Olimpiju, Ortez i Barselonu u gostima, kao i Romu i Ortez kod kuće.

"Crno-beli" nisu uspeli da osvoje ni domaći Kup, a sada im je jedino preostalo takmičenje domaća Super liga, koja počinje u martu.

Dušan Vujošević: Dobra škola

Beograd, 20. februara 2004. (Beta) - Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević večeras je izjavio da nije previše nezadovoljan što se njegov tim nije plasirao u drugu fazu Evrolige, a svojim je igračima čestitao na borbenoj igri i pobedi nad grčkim AEK-om u poslednjem kolu elitnog evropskog takmičenja.

"Evroliga je najbolja škola za mlade igrače koji uče košarku. Ta škola, međutim, nije besplatna, a mislim da smo se i mi i AEK časno i ravnopravno nosili sa najboljim evropskim klubovima", rekao je Vujošević novinarima posle utakmice.

Šampion SCG je u Beogradu pobedio sa 78:71, ali je završio na pretposlednjem mestu u grupi, jer od četiri tima sa istim skorom ima najlošiji međusobni učinak.

Trener Partizana je konferenciju za novinare počeo izvinjenjem treneru AEK-a, kao i celom klubu zbog komentara koje je izneo posle meča sa Ortezom. Partizan je taj meč izgubio, a Vujošević je optužio sudijski par da je sudio u korist tima iz Atine.

"Taj sudija nas je dva puta izbacio iz Evrolige - pre dve godine protiv Šlaska i ove protiv Orteza, što sam ja vrlo olako povezao u afektu. Najiskrenije se izvinjavam treneru, igračima, stručnom štabu, upravi i navijačima AEK-a", rekao je Vujošević.

On je ocenio da je Partizan postigao objektivno dobar rezultat.

"Najvažnije je da se povratimo i da u Super ligi pokažemo neku od lekcija koje smo naučili u Evroligi. Čestitam svojim igračima na borbenosti, AEK-u na dobroj košarci, kao i publici koja je došla da nas bodri i pomogne", dodao je Vujošević.

Trener AEK-a Fotios Kacikaris imao je slične utiske posle utakmice.

"Čestitam igračima na dobroj igri, ipak je ovo mlad i neiskusan tim. Mnogi igrači imali su priliku da igraju pred najboljom košarkaškom publikom u Evropi i to je veliki ulog u budućnost. Sada nas čeka domaća liga i prvenstvo", rekao je on.

Kapiten Partizana Đuro Ostojić rekao je agenciji Beta posle meča da nije lako čekati da "neko drugi" obezbedi timu prolaz među 16 najboljih.

"Okupili smo se u jako teškom trenutku, bez četvorice povređenih prvotimaca i odigrali dobro. Mislim da smo svojim igrama u Evroligi i zaslužili plasman, ali izgleda da nas je ta kriza koja se pojavila oko nove godine koštala prolaska", objasnio je Ostojić.

Najefikasniji igrač večerašnjeg susreta Nenad Krstić bio je malo razočaran što se tim nije plasirao u 16 najboljih.

"Dobili smo, što nam je bio cilj. Šta da radimo? Časno smo se oprostili, okrećemo se domaćem prvenstvu , a cilj nam je titula. Razočaran sam i osećam da ipak nismo uspeli, ali na kraju nije toliko loše. Propustili smo neke 'zicere' kod kuće, a pobedom smo se oprostili. Okrećemo se prvenstvu, a ovo je prošlost", rekao je Krstić.

Najefikasniji i najbolji igrač AEK-a večeras bio je Horas Dženkins, koji je tokom finiša meča držao svoj tim u igri, ali je na kraju promašio ključne šuteve.

"Teška utakmica. Boli poraz zato što smo sami kontrolisali sudbinu, i prokockali šansu. Ja sam odgovoran u velikoj meri za to. Tim je mlad i verovatno niko nije očekivao prolaz, ali ja to doživljavam kao neuspeh. Cilj mi je bio plasman. Ovo je veliko dostignuće za mlade i škola za njih, ali za mene lično je razočarenje", rekao je Dženkins agenciji Beta.

Poslednje kolo prve faze takmičenja u Evroligi - rezultati i konačan plasman

Grupa A: Partizan - AEK 78:71, Olimpija - Cibona 85:81 (posle produžetka), Roma - Ortez 73:80, Ulker - Barselona 61:76

1. Barselona*          12-2  +149
2. Cibona*              8-6   +21
3. Ulker*               8-6   -27
4. Olimpija*            6-8   -30
5. Po Ortez*            6-8   +11
--------------------------------------------
6. AEK                  6-8   -33
7. Partizan             6-8    +3
8. Lotomatika          4-10   -94

Grupa B: Žalgiris - CSKA Moskva 75:78, Makabi Tel Aviv - Montepaski 88:86, Skiper - Unikaha 82:62, Panatinaikos - Krka 101:67

1. CSKA Moskva*       11-3   +134
2. Makabi Tel Aviv*   11-3    +92
3. Skiper*             8-6    +33
4. Montepaski*         7-7    +15
5. Panatinaikos*       7-7    +28
-------------------------------------------------------------
6. Žalgiris*           6-8     +0  najbolji šestoplasirani tim
-------------------------------------------------------------
7. Unikaha            4-10    -60
8. Krka               2-12   -242

Grupa C: Adeko Asvel - Taukeramika 70:82, Pamesa Valensija - Efes Pilsen 107:103 (posle produžetaka), Idea Slask - Beneton Trevizo 72:77, Alba Berlin - Olimpijakos 67:71

1. Efes Pilsen*      10- 4    +64
2. Beneton*          10- 4   +118
3. Pamesa*            9- 5    +60
4. Taukeramika*       9- 5    +56
5. Olimpijakos*       7- 7     +1
---------------------------------------
6. Idea Slask         6- 8    -53
7. Alba               3-11    -95
8. Asvel              2-12   -151
Napomena: Klubovi pored čijih imena stoji zvezdica plasirali su se za drugu fazu Evrolige.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu