Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Počinje renoviranje objekata u okviru projekta "Lepa Srbija"

Biblioteka grada Beograda

Beograd, 19. februar 2004. godine - Biblioteka grada Beograda biće prvi objekat koji će biti renoviran u okviru projekta privremenog zapošljavanja i stručne obuke pod nazivom "Lepa Srbija", koji sprovodi Ministarstvo za rad i zapošljavanje uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP), saopštila je danas beogradska kancelarija UNDP-a, a prenosi agencija Tanjug.

Radovi na Biblioteci grada Beograda počeće početkom aprila. Tender za građevinske firme već je objavljen, a uskoro će biti raspisan i tender za lokacije na Zelenom vencu.

Stalni koordinator UN i stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji i Crnoj Gori Frensis O'Donel istakao je da je UNDP inicirao ovaj projekat sa ciljem da umanji uticaj ekonomske tranzicije na nezaposlenost, dok se ne steknu uslovi za održivi razvoj i domaća ekonomija bude u stanju da obezbedi poslove nezaposlenima. On je dodao da su započete aktivnosti u tri najveća grada u Srbiji - Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i da je u planu da projekat bude proširen i na druge gradove.

O'Donel je naveo da ovaj projekat predstavlja samo deo napora UNDP-a da doprinese boljoj budućnosti gradova kroz obezbeđivanje prihoda za hiljade ljudi koji su izgubili posao u prethodnoj deceniji.

"Lepa Srbija" podrazumeva profesionalnu obuku u građevinarstvu za nezaposlene, koji će biti angažovani putem ugovora sa firmama na projektu obnavljanja zgrada i javne infrastrukture trgova, šetališta, parkova u određenim delovima grada. Realizacijom ovog projekta biće postignuta dva cilja - nekoliko hiljada nezaposlenih dobiće privremeno zaposlenje, a gradovi Srbije izgledaće lepše.

U Beogradu je tokom ove nedelje počeo drugi deo stručne obuke za građevinska zanimanja za oko 200 nezaposlenih, kojima će kasnije biti obezbeđeno privremeno zaposlenje u preduzećima koja su angažovana u projektu "Lepa Srbija" radi obnove odabranih objekata, parkova ili trgova u određenim gradovima.

Projekat ima finansijsku podršku vlada Kanade, Holandije, Austrije i Grčke i UNDP-a. Finansijski doprinos gradova korisnika i Ministarstva za rad i zapošljavanje predstavlja značajan deo ukupnog budžeta, koji iznosi dva miliona dolara.

Program "Lepa Srbija" nastao je po ugledu na sličan program pod nazivom "Lepa Bugarska" koji se, takođe uz podršku UNDP-a, sprovodi u 102 opštine u ovoj zemlji.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu