Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

SPC ima svoja prava na Kosovu i Metohiji

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle

Beograd, 18. februar 2004. godine - Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle uputio je pismo visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijeru Solani i šefu UNMIK-a Hariju Holkeriju zbog pokušaja privremenih instutucija samouprave na Kosovu i Metohiji da oduzmu Srpskoj pravoslavnoj crkvi pravo na zemljiste na kome se gradi hram Hrista Spasa i kulturni centar "Sveti Sava" u Prištini, saopštila je Informativna služba SPC.

U pismu se ističe da Srpska pravoslavna crkva nema nameru da provocira albansku zajednicu, niti Univerzitet i dodaje da bi aktivnost pravoslavnog hrama i centra doprinela stvaranju multietničkog, multiverskog i demokratskog društva na Kosovu i Metohiji.

Iskreno se nadamo da ćete blagovremeno svojom zvaničnom reakcijom zaštititi prava naše crkve i konkretnim merama dati do znanja da uspostavljenje pravnog društva na Kosovu i Metohiji ne može da se sprovodi od strane privremenih institucija pokrajine, na štetu bilo čiju, pa ni Srpske pravoslavne crkve i njenog vernog naroda, navodi se u pismu patrijarha Pavla.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu