Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Završen projekat modernizacije katastra nepokretnosti

Beograd, 17. februar 2004. godine - Republički geodetski zavod završio je projekat izrade i modernizacije katastra nepokretnosti u Srbiji, urađen u saradnji sa Svetskom bankom, koja je spremna da za njegovo sprovođenje odobri beskamatne kredite u ukupnoj vrednosti od 21 milion dolara, saopšteno je na jučerašnjoj donatorskoj konferenciji, održanoj u ovom zavodu.

Vođa tima Svetske banke Lin Holstejn pozitivno je ocenio projekat i rekao da je ova finansijska institucija prvobitno planirala da izdvoji 11 miliona dolara, ali da je naknadno odlučila da taj iznos uveća za još deset miliona, ukoliko Vlada Srbije to prihvati. On je napomenuo da je na ovaj iznos Vlada Srbije već dodala osam miliona dolara, dok bi Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj trebalo da odobri zajam u iznosu od devet miliona evra, koji treba da bude realizovan sledeće godine. Prema njegovim rečima, projekat će, ukoliko bude odobren, biti primenjen u 48 gradova u Srbiji, što bi značilo da bi korist direktno imalo 750.000 vlasnika nepokretnosti.

Vlada Švedske je preko svoje agencije SIDA već odobrila donaciju u iznosu od pola miliona evra, koja je namenjena za obuku i podršku projekta, dok je Vlada Japana izdvojila 384.000 dolara. Norveška vlada najavila je odobravanje kredita od dva miliona evra na pet godina za izradu digitalnog katastra, dok bi Vlada Austrije trebalo da odobri 50.000 evra za strategiju izrade. Sa Nemačkom agencijom za tehničku saradnju (GTZ) potpisan je ugovor o pomoći od milion evra.

Predstavnik GTZ-a Rejnhold Tomas Berl istakao je da je to samo prva pomoć, jer Vlada Nemačke namerava da finansijski podrži pravnu reformu i razvoj opština, kao i da je najvažnija stvar razvoj metodologija prilikom upisa vlasničkih prava.

Ministar urbanizma i građevina u Vladi Republike Srbije Dragoslav Šumarac zahvalio se donatorima na pruženoj i obećanoj pomoći, i istakao da je za kompletiranje katastra nepokretnosti potrebno približno osam milijardi dinara, što nije moguće izdvojiti iz budžeta Srbije. Prema njegovim rečima, kompletna realizacija projekta katastra nepokretnosti očekuje se za šest godina.

On je istakao da je do sada katastrom pokriveno već 45 odsto teritorije Srbije, dok je pre tri godine taj procenat iznosio samo devet odsto. Prema rečima ministra Šumarca, poseban problem predstavljaju veliki gradovi, a nepostojanje svojinske evidencije u katastrima stvara velike teškoće prilikom prometa nepokretnosti i procesa privatizacije. On je napomenuo da je veliko dostignuće to što je osnovano i 400 privatnih geodetskih firmi, a 900 geodetskih inženjera dobilo licencu.

Šumarac je istakao da će uvođenje katastra nepokretnosti osim popisa imovine omogućiti i razvoj tržišta nepokretnosti i privlačenje stranih investicija, kao i olakšati privatizaciju i legalizaciju bespravno podignutih objekata.

Po završetku ove donatorske konferencije, Savez geodetskih inženjera Srbije uručio je ministru Šumarcu zahvalnicu i stari geodetski instrument u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu