Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Novosadskom Kliničkom centru uručena pomoć Vlade Japana

Novi Sad, 13. februar 2004. godine - Ambasador Japana u Srbiji i Crnoj Gori Rjuići Tanabe uručio je danas Kliničkom centru u Novom Sadu bespovratnu pomoć u medicinskoj opremi vrednoj 1,8 miliona evra, u okviru pomoći zdravstvenim centrima u Srbiji, u ukupnom iznosu od 8,9 miliona evra.

Ambasador Tanabe rekao je tom prilikoma da je ovim programom Novi Sad dobio 150 medicinskih aparata, kao što su višenamenski rendgen aparat, ultrazvučni aparat, kolor dopler i drugo.

Vlada Japana obezbedila je pomoć za četiri zdravstvena centra u Srbiji, tako da će pored novosadskog Kliničkog centra, medicinsku opremu dobiti i Klinički centar Srbije u Beogradu, Klinički centar u Nišu i Kliničko bolnički centar u Kragujevcu, u kojima se godišnje leči oko dva miliona građana Srbije.

Japanska vlada je na Donatorskoj konferenciji u Briselu u junu 2001. godine donela odluku da pruži bespovratnu pomoć zdravstvenom sektoru, jer je ocenila da je to najvažniji sektor za stabilizaciju života i produktivnosti u Srbiji.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Žarko Korać istakao je da je Vlada Srbije, koja je formirana 2001. godine, zatekla zdravstveni sistem u veoma teškoj situaciji, jer se u tu oblast nije ulagalo deset godina i naglasio da je donacija iz Japana utoliko značajnija, jer 10 odsto stanovništva Srbije čine izbeglice i prognane osobe, od kojih su mnogi ugroženog zdravlja.

Svečanosti povodom donacije Vlade Japana Kliničkom centru u Novom Sadu prisustvovali su i predsednik Skupštine AP Vojvodine Nenad Čanak, predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Đorđe Đukić i predstavnici grada Novog Sada.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu