Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Uhapšen kradljivac muzejskih eksponata od neprocenjive vrednosti

Beograd, 12. februar 2004. godine - Beogradska policija uhapsila je Nebojšu Ljubojevića (32) iz Beograda, zbog sumnje da je izvršio više teških krađa iz muzeja u Beogradu, Pančevu, Somboru i Smederevu, saopšteno je danas u Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Beogradu.

Načelnik Odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata Milan Popović rekao je na konferenciji za novinare da su svi ukradeni predmeti pronađeni i dodao da su u pitanju muzejski eksponati koji predstavljaju kulturno i istorijsko dobro od neprocenjive vrednosti.

Popović je rekao da je Ljubenović 9. januara ove godine iz Etnografskog muzeja u Beogradu odneo dve kubure iz 18. veka i 19. veka, vredne 33 hiljade evra, jatagan sa kanijom iz 19. veka i čibuk.

Tokom 2002. godine Ljubenović je iz Spomen-muzeja Ive Andrića ukrao Orden junaka socijalističkog rada, a iste godine je u dva navrata iz pančevačkog muzeja odneo tabakeru i medalju od srebra sa kožnim povezom.

U novembru prošle godine Ljubenović je iz Manakove kuće u Beogradu ukrao 22 rimska novčića od srebra i bronze iz I, II i III veka, a 26. juna opljačkao je beogradski Muzej Nikole Tesle, odnevši zlatnu medalju koju je Tesla dobio 1894. godine.

Iz Konaka kneginje Ljubice u Beogradu Ljubenović je 11. marta prošle godine ukrao svećnjak iz 19. veka, a krajem godine je iz Muzeja u Somboru odneo 70 rimskih novčića.

Popović je naveo i da je Ljubenović 26. januara ove godine iz Muzeja u Smederevu odneo zbirku starog turskog i srednjovekovnog srpskog novca i dodao da je uhapšen kada je iz Karađorđevog konaka u Topoli pokušao da ukrade dve kubure i fišeklije.

Ljubenović nema izrazitu kriminalnu prošlost, a ukradene predmete čuvao je praveći svoju kolekciju, rekao je Popović i dodao da način na koji je Ljubenović krao ukazuje na loše obezbeđenje muzeja u Srbiji.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu