Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Proslava 200-godišnjice Prvog srpskog ustanka tokom cele godine

Beograd, 12. februar 2004. godine - Centralna proslava dvestote godišnjice od podizanja Prvog srpskog ustanka i početka stvaranja moderne srpske države biće održana 14, 15. i 16. februara u Beogradu i Orašcu organizovanjem gala koncerata, filmskih i pozorišnih premijera, izložbi i drugih manifestacija, a obeležavanje ovog značajnog jubileja biće nastavljeno širom Srbije tokom cele godine.

Predsednik Vlade Republike Srbije Zoran Živković rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali organizatori i učesnici proslave, da su sve pripreme za obeležavanje jubileja sprovedene na najbolji mogući način i da će domaća javost, kao i gosti iz inostranstva, u subotu i nedelju imati priliku da uživaju u visokim umetničkim domenima.

On je istakao da je ovo prva proslava nekog značajnog datuma u poslednjih nekoliko decenija koja je potpuno rasterećena bilo kakvih političkih i ideoloških primesa, i objasnio da se Vlada Srbije opredelila za to da brojnim umetnicima i naučnicima iz Srbije pruži mogućnost da daju sopstveno viđenje ovog značajnog jubileja.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Žarko Korać naveo je da Vlada umetnicima nije nametala nikakav politički i ideološki koncept, već im je prepustila da na svoj način predstave proteklih 200 godina, pri čemu je država u obeležavanju ovog jubileja bila samo dobar pomagač.

On je istakao da se obeležavanje 200 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka i stvaranja moderne srpske države ne slavi samo ova tri dana i najavio da će brojne manifestacije na tu temu biti organizovane širom Srbije tokom cele godine. Za sve ovogodišnje manifestacije u sklopu proslave ovog jubileja bilo je predviđeno da se iz budžeta Srbije izdvoji 111 miliona dinara, ali kako budžet za ovu godinu nije usvojen, ta suma je smanjena za oko 30 odsto.

Ministar kulture i medija u Vladi Republike Srbije Branislav Lečić iz programa centralne proslave posebno je izdvojio premijeru filma iz 1911. godine "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa", premijeru muzičko-scenskog dela "Skela", gala koncert "Evropa u Beogradu" i koncert Duška Gojkovića sa velikim internacionalnim džez orkestrom.

Film "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa", koji je proizveden 1911. godine u režiji Čiča Ilije Stanojevića i snimatelja Luja de Berija, biće premijerno izveden uoči Sretenja, u subotu 14. februara, u 19 sati u Narodnom pozorištu u Beogradu. Kako je u pitanju nemi film, koji se po običaju "ozvučavao" živim izvođenjem muzike, i za ovu priliku Vladimir Pejković komponovao je muziku kao trajnu pratnju filmskog dela u izvođenju Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu. Ovaj film pronađen je prošlog leta i za njega se već interesuju i domaća i svetska javnost, tako da bi on trebalo da bude prikazan i na dva svetska festivala nemog filma.

Muzičko-scensko delo "Skela" biće premijerno izvedeno u nedelju, 15. februara, u 12.40 časova na platou ispred škole u Orašcu. Tekstualni predložak za ovaj originalni dramski prikaz napisao je poznati srpski pisac Goran Petrović, reditelj je Kokan Mladenović, kompozitor muzike Zoran Hristić, a autor scenografije Boris Maksimović. U izvođenju predstave učestvovaće veći broj glumaca, pevača, muzičara i statista, uz vrlo komplikovanu i monumentalnu scenografiju, kostimografiju i igru efektima u eksterijeru dnevne atmosfere.

Gala koncert "Evropa u Beogradu" biće održan u nedelju, 15. februara, u 20.30 časova u Centru "Sava" u Beogradu. Program je koncipiran tako da na simbolički način izrazi sve aspekte obeležavanja 200 godina razvoja zemlje, težnje naroda da bude deo Evrope, da podseti na univerzalne vrednosti koje nas povezuju sa svetom. Tom prilikom biće izvedena dela Betovena, Glinke, Mokranjca, Čajkovskog, Verdija, Pučinija... Predviđeni izvođački korpus simbolično predstavlja realne učesnike u istorijskom procesu o kome je reč. Iz tog razloga biće zastupljeni izvođači iz Mađarske, Rusije, Turske i Srbije, a ukupno će ih biti 400 - 200 instrumentalista i 200 pevača.

Koncert Duška Gojkovića sa velikim internacionalnim džez orkestrom biće održan u ponedeljak, 16. februara, u 21 čas u Domu sindikata u Beogradu. Ovaj orkestar, oformljen povodom 200 godina moderne srpske države, zamišljen je kao sastav čiji bi članovi bili muzičari koji predstavljaju različite zemlje - Nemačku, Italiju, Francusku, Veliku Britaniju, Austriju, Belgiju, Holandiju, Sloveniju, Sjedinjene Američke Države i Srbiju i Crnu Goru. Na repertoaru se nalaze numere inspirisane balkanskim prostorom, kao i numere latino džeza.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu