Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Donacija SAD za izgradnju elektrane za daljinsko grejanje

Beograd, 10. februar 2004. godine - Ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori Vilijem Montgomeri i zamenik ministra energetike i rudarstva u Vladi Srbije Nikola Nikolić potpisali su danas ugovor o donaciji Vlade Sjedinjenih Američkih Država Srbiji, koja je posredstvom svoje Agencije za trgovinu i razvoj (USTDA) odobrila 757,245 hiljada dolara za izradu studije izvodljivosti o izgradnji kombinovane elektrane za daljinsko grejanje u Novom Beogradu

Pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Vladislav Pavićević istakao je na današnjoj konferenciji za novinare da su kombinovana postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije zasnovana na najnovijoj tehnologiji gasnih turbina, koja daje energetsku efikasnost do 80 odsto.

Elektrana će imati instaliranu snagu od 300 do 600 megavata i moći će da proizvede dovoljno energije za priključenje 250 hiljada domaćinstava na daljinski sistem grejanja.

Pavićević je rekao da će u studiji o izvodljivosti, koja bi trebalo da bude završena do kraja marta 2005. godine, biti analizirana i sposobnost domaće industrije da proizvodi delove opreme za ovakva postrojenja, isto kao što je učinjeno u Hrvatskoj, gde su domaća preduzeća isporučila oko 40 odsto opreme. On je dodao se na taj način otvara mogućnost da se domaća industrija na konkurentan način uključi i u izgradnju ovakvih postrojenja u drugim zemljama.

Nikola Nikolić je podsetio na to da je Ministarstvo pomoglo domaćim toplanama da unaprede svoje poslovanje. On je naveo da je u 2001. godini u Srbiji uspešno poslovalo samo 15 odsto toplana, dok je prošle godine pozitivan bilans imalo gotovo njih 90 odsto.

On je rekao da je Ministarstvo pripremilo Predlog zakona o energetici i planove restrukturisanja javnih preduzeća, i najavio da će Nacrt energetske strategije Republike Srbije za narednih 10 godina biti završen do kraja meseca.

Ambasador Vilijem Montgomeri izneo je podatak da je od 2001. godine USTDA investirala više od 4 miliona dolara kao podršku brojnim razvojnim projektima u Srbiji i Crnoj Gori.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu