Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Univerzitet u Jeni posthumno odlikuje dr Zorana Đinđića

Berlin, 5. februar 2004. godine - Fondacija za međunarodno razumevanje i ljudska prava Univerziteta "Fridrih Šiler" u Jeni donela je odluku da nagrada ove fondacije, koja se dodeljuje svake druge godine, posthumno pripadne ubijenom predsedniku Vlade Republike Srbije dr Zoranu Đinđiću. Ovo priznanje dodeljuje se istaknutim ličnostima iz čitavog sveta čiji je angažman posebno bio u skladu sa ciljevima ove fondacije koja se zalaže za razumevanje među narodima i unapređivanje ljudskih i građanskih prava, prenose agencije.

Profesor jenskog univerziteta Ulrih Cviner istakao je na konferenciji za novinare da Fondacija želi da na taj način iskaže poštovanje prema delu pokojnog premijera Srbije i da doprinese stabilizaciji demokratskih procesa u Srbiji. On je naglasio da je odluka o dodeljivanju nagrade doneta još dok je Đinđić bio živ.

Ističući veliki značaj ove nagrade, ambasador Srbije i Crne Gore u Berlinu Milovan Božinović ocenio je da je ona posledica velikog ugleda koji je Đinđić imao u Nemačkoj, ali i objektivnog značaja rezultata Đinđićevog rada, kao predsednika Vlade Republike Srbije. Prema njegovim rečima, novčani iznos nagrade biće namenjen odbjavljivanju nove knjige o Đinđiću na nemačkom i srpskom jeziku, koja će sadržati priloge uglednih nemačkih i srpskih ličnosti.

Božinović je, podsećajući na to da Univerzitet u Jeni ima dugu tradiciju u izučavanju nemačko-srpskih odnosa još iz vremena pre Vuka Karadžića, koji je na ovom univerzitetu 1823. godine dobio titulu počasnog doktora nauka, istakao da je i danas ova obrazovna ustanova vodeća po obimu istraživačkih radova, kao i po planovima vezanim za izučavanje nemačko-srpskih odnosa.

On je najavio da će ove godine u okviru Univerziteta biti osnovan i informativni centar u kome će građani ove zemlje moći da steknu objektivne i naučne informacije u vezi sa Srbijom.

Nagrada Fondacije za međunarodno razumevanje i demokratiju biće dodeljena 16. aprila na Univerzitetu, a svečani govor u pomen Đinđiću održaće bivši gradonačelnik Bremena i nekadašnji administrator Evropske unije u Mostaru Hans Košnik. Svečanosti će prisustvovati predsednik Vlade Nemačke Tiringije Diter Althaus, kao i predstavnici Savezne vlade iz Berlina.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu