Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Izabrani predsednik i potpredsednici Skupštine Srbije

Dragan Maršićanin (FOTO: Rojters)

Beograd, 4. februar 2004. godine - Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas javnim, pojedinačnim izjašnjavanjem, Dragana Maršićanina za predsednika parlamenta. Njegov izbor podržalo je 128 poslanika DSS-a, G17 plus, Srpskog pokreta obnove, Nove Srbije i Socijalističke partije Srbije, dok je za drugog kandidata za predsednika, poslanika Srpske radikalne stranke Gordanu Pop-Lazić, glasao 81 poslanik.

Sednici je prisustvovalo 245 od ukupno 250 poslanika, pri čemu je 36 poslanika bilo uzdržano prilikom glasanja za predsednika parlamenta. Prva sednica novog saziva Skupštine Srbije počela je 27. januara, ali tada nijedan od ova dva kandidata nije dobio dovoljan broj glasova za izbor na tu funkciju. Nastavak sednice bio je zakazan za 30. januar, ali je on otkazan, jer ponovo nije bila obezbeđena većina za izbor predsednika.

Današnje zasedanje Skupštine Srbije završeno je izborom pet potpredsednika, a konstitutivna sednica biće nastavljena u petak, 6. februara, kada bi trebalo da budu formirani skupštinski odbori.

Za potpredsednike parlamenta izabrani su Gordana Pop-Lazić i Stefan Zankov iz Srpske radikalne stranke, Predrag Marković iz G17+, Vojislav Mihailović iz koalicije Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije i Zoran Anđelković iz Socijalističke partije Srbije.

Predstavnici svih poslaničkih klubova uoči glasanja najavili su podršku kandidatima svih ostalih lista. Kandidata za potpredsednika nije predložila jedino Demokratska stranka, ali je šef njenog poslaničkog kluba Boris Tadić pre glasanja najavio da će poslanici liste DS podržati sve predložene kandidate.

Izuzev Demokratske stranke Srbije, sve ostale liste danas su formirale svoje poslaničke klubove. Šef poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke je Tomislav Nikolić, a njegov zamenik Aleksandar Vučić, šef poslaničkog kluba Demokratske stranke je Boris Tadić, a zamenik Goran Svilanović, šef poslaničke grupe G17+ je Goran Paunović, a zamenik Ksenija Milivojević, šef poslaničkog kluba SPO-NS je Vuk Drašković, a zamenik Velimir Ilić, dok je za šefa poslaničke grupe SPS izabran Ivica Dačić, a za njegovog zamenika Žarko Obradović.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu