<< Nazad



 

 

SCG - Švedska 34:35

Detalj sa finalne utakmice između Nemačke i Slovenije (FOTO: AP)

Ljubljana, SLOVENIJA, 31. januara 2004. (Beta) - Rukometna reprezentacija Srbije i Crne Gore (SCG) zauzela je osmo mesto na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, pošto je danas izgubila od selekcije Švedske sa 34:35 (17:16).

U utakmici u kojoj su obe ekipe pokušale rutinski da završe učestvovanje na šampionatu, gde nisu uspele da ostvare glavni cilj - plasman na Olimpijske igre, Švedska je imala više koncentracije u završnici meča.

Šveđani su počeli susret bez iskusnih Štefana Olsona i Magnusa Vislandera, dok su rukometaši ušli u meč oslabljeni, jer zbog povrede natkolenice nije mogao da igra Danijel Anđelković.

"Plavi" su na pocetku meča dozvolili protivnicima da preuzmu inicijativu, tako da su Šveđani u sedmom minutu vodili sa 5:3. Rukometaši SCG su uspeli da povedu u 18. minutu sa 10:9, ali su švedski igrači vrlo brzo došli do prednosti od jednog gola (11:10).

U finišu prvog poluvremena SCG je imala dva gola prednosti, međutim, do odlaska na odmor njihovi protivnici su uspeli da smanje prednost na 17:16. U tom delu utakmice odlično je igrao pivotmen "plavih" Ratko Nikolić (četiri gola), ali i Šveđanin Jonas Larholm (takođe je postigao četiri gola).

U nastavku, rukometaš SCG imali su prednost od tri gola (21:18), međutim, Šveđanima je trebalo samo dva minuta (38. minut) da izjednače.

Vodila se izjednačena borba, ali to nije smetalo Štefanu Lovgenu da u 46. minutu pokaže da je izuzetan sportista. Naime, kada je izvodio penal pogodio je gomana SCG Daneta Šijana u glavu i lopta se odbila pravo njemu u ruke. Nije hteo da iskoristi priliku i ponovo šutne, nego je izašao na devet metara i tek onda je njegov tim krenuo u napad.

"Plavi" su nekoliko puta prokockali prednost od tri gola, pa su u završnicu meča (58. minut) ušli "izjednačeni" sa Šveđanima 33:33. Protivnici su 20 sekundi pre kraja vodili sa 35:34 i nije im bilo teško da taj rezultat sačuvaju.

Dvorana: SC "Tivoli". Gledalaca: oko 500. Sudije: Leme i Urlih (Nemačka). Isključenja: SCG 8, Švedska 2 minuta. Sedmerci: SCG 1(1), Švedska 6(3).

SRBIJA I CRNA GORA: Šijan, Perić, Đurković, Ćuruvija 1, Kokir 5, Ma. Krivokapić 5, Mi. Krivokapić 6, Eklemović 2, Đukanović, Maksić 1, Lapčević, Matić 3, Milosavljević 4, Nikolić 5.

ŠVEDSKA: Svenson, Bokvist 1, Vislander, Arhemius 3, Anderson 7, Kelman 2, Peterson 3, Levgren 4, Ermelin, Ahlm 4, Gencel, Olson, Saifert 4, Larholm 6.

*****

Selektor Vujović obećava bolji plasman na narednom šampionatu

Ljubljana, SLOVENIJA, 31. januara 2004. (Beta) - Selektor rukometne reprezentacije Srbije i Crne Gore Veselin Vujović ocenio je danas da bi reprezentacija trebalo da napreduje brže i izrazio nadu da će na narednom šampionatu rezultat biti bolji nego osmo mesto na Evropskom prvenstvu.

Vujović je novinarima posle meča rekao da se selekcija SCG pomerila dva mesta gore u odnosu na prošlo Evropsko prvenstvo, ali da nije dobro da ekipa napreduje tako sporo.

"Verujem da ćemo na narednom šampionatu biti mnogo bolji", rekao je Vujović.

On je rekao da je bilo teško motivisati igrače za današnju utakmicu.

"Sigurno da je ovaj meč o nečem značajnom odlučivao ne bismo primili, a ni dali toliko mnogo golova. Umor je učinio svoje, tako da kvalitet nije mogao da dođe do izražaja", rekao je Vujović na konferenciji za novinare.

Selektor švedske reprezentacije Bendt Johanson istakao je da je zadovoljan što je reprezentaciji Srbije i Crne Gore dao 35 golova.

"Moji igrači nisu bili u formi, ali to treba što pre da prevaziđemo jer slede utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Tunisu", rekao je Johanson.

*****

POLUFINALE (31. januar): Nemačka - Danska 22:20 (11:11), Slovenija - Hrvatska 27:25 (15:13).

Utakmica za peto mesto (31. januar): Rusija - Francuska 28:26 (14:11)

Utakmica za treće mesto (1. februar): Danska - Hrvatska 31:27 (15:14)

F I N A L E (1. februar): Nemačka - Slovenija 30:25 (16:10)

KONAČAN PLASMAN

1. Nemačka
2. Slovenija
3. Danska
4. Hrvatska
5. Rusija
6. Francuska
7. Švedska
8. SCG

*****

Poznati svi učesnici rukometnog turnira na Olimpijadi

Na rukometnom turniru na Olimpijadi u muškoj konkurenciji igraće 12 ekipa.

Iz Evrope na Olimpijadi će igrati Hrvatska (svetski prvak) Nemačka, Francuska, Španija, Rusija, Mađarska, Island (obezbedili učešće na Olimpijadi plasmanom na Svetskom prvenstvu), Slovenija (najbolje plasirana ekipa na Evropskom prvenstvu) i Grčka kao zemlja domaćin.

Na Olimpijadi će igrati i Egipat kao pobednik afričkog turnira, Brazil - pobednik turnira američke zone i Južna Koreja kao najbolja iz azijske zone.

Na rukometnom turniru na Olimpijadi u ženskoj konkurenciji biće 10 ekipa: Grčka, Angola, Danska, Brazil, Kina, Francuska, Mađarska, Južna Koreja, Ukrajina i Španija.

(Beta)

*****

Izvučeni parovi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo

Ljubljana, SLOVENIJA, 1. februara 2004. (Beta) - Parovi kvalifikacija za svetsko prvenstvo u rukometu, koje će biti održano u Tunisu od 24. januara do 6. februara sledeće godine, izvučeni su danas u Ljubljani.

Rukometaši Srbije i Crne Gore igraće sa selekcijom Makedonije, a još će se sastati i Italija i Island, Slovačka i Francuska, kao i Letonija i Španija.

Portugalija će igrati protiv Češke, Norveška protiv Mađarske, Grčka protiv Švajcarske, Ukrajina sa Rusijom dok je žreb Poljsku spojio sa Švedskom.

Prve utakmice će se odigrati 29. ili 30. maja, dok su revanši zakazani za 5. ili 6. jun 2004. godine.

Direktno učešće na svetskom prvenstvu obezbedile su Hrvatska kao branilac titule, Danska, Nemačka i Slovenija, koja je uspela da se plasira u finale ovogodišnjeg Evropskog prvenstva.

*****

Ranije vesti

  • 29. januar: Srbija i Crna Gora - Češka Republika 37:30
  • 28. januar: Srbija i Crna Gora - Mađarska 29:29
  • 27. januar: Srbija i Crna Gora - Slovenija 20:27
  • 25. januar: Srbija i Crna Gora - Poljska 38:29
  • 23. januar: Srbija i Crna Gora - Francuska 20:23
  • 22. januar: Srbija i Crna Gora - Nemačka 28:26



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu