Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Obeležen nacionalni dan borbe protiv pušenja

Beograd, 31. januar 2004. godine - Svaki drugi muškarac i svaka treća žena u Srbiji su pušači, a skoro svako dete svakodnevno je izloženo duvanskom dimu i predstavlja pasivnog pušača, saopšteno je danas na manifestaciji pod nazivom "Manje nikotina - više vitamina" koja je održana na beogradskom Trgu Republike povodom 31. januara, Nacionalnog dana borbe protiv pušenja.

Prema podacima Nacionalne komisije za prevenciju pušenja, 55 odsto dece u Srbiji, uzrasta od 13 do 15 godina probalo je ili redovno koristi cigarete, 17 odsto dece tog uzrasta redovno puši, a 97 odsto pripada kategoriji pasivnih pušača, pošto je svakodnevno izloženo duvanskom dimu.

Manifestaciju "Manje nikotina - više vitamina" organizovali su Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije i Skupština opštine Stari grad, a tom prilikom predstavnici Ministarstva, Nacionalne komisije za prevenciju pušenja i javne ličnosti delili su građanima propagandni materijali protiv pušenja, sredstva za odvikavanje od pušenja, kao i voće i bombone.

Sa današnje manifestacije upućen je i apel predstavnicima vlasti da sopstvenim primerom i uzdržavanjem od pušenja na sednicama i pred televizijskim kamerama pokažu da poštuju zakonske odredbe o zabrani pušenja, kao i da se založe za ratifikaciju Okvirne konvencije o kontroli duvana kojoj je Evropska unija već pristupila.

Koordinator Nacionalne komisije za prevenciju pušenja Nataša Lazarević-Petrović istakla je da je pripremljen predlog strategije o kontroli duvana, kao skup mera i aktivnosti za smanjenje broja obolelih od direktnih posledica pušenja. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog direktnih posledica pušenja u svetu godišnje umire oko četiri miliona ljudi.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu