<< Nazad



 

 

Ventspils - Zvezda 93:75

Ventspils, LETONIJA, 27. januara 2004. (Beta) - Ubedljivim porazom 93:75 (20:27, 27:11, 28:15, 18:22) u Ventspilsu od istoimene letonske ekipe, u poslednjem, 10. kolu Grupe C, košarkaši Crvene zvezde oprostili su se od takmičenja u Uleb kupu.

"Crveno-beli" su odigrali jednu od najslabijih utakmica u sezoni, a osim prve četvrtine koju su dobili sa 27:20, preostalih 30 minuta trebalo bi što pre da zaborave.

Ventspils je bio dominantan u svim elementima igre, a po ko zna koji put ove sezone izabranici Zmaga Sagadina pokazali su da jednostavno nemaju rešenja kada protivnik postavi zonsku odbranu.

Početak meča nije nagoveštavao konačan ishod i katastrofu Beograđana - Zvezda je dobro ušla u susret, u trećem minutu povela sa 9:0, i prvi period igre završila sa sedam poena prednosti.

Međutim u drugoj četvrtini "crveno-beli" su "stali", nisu postigli koš pet minuta, što je domaćin iskoristio i u 16. minutu poenima Amerikanca Mejera Četmena došao do prvog vođstva 31:29.

Nakon toga na terenu je postojao samo jedan tim. Ventspils je iz minuta u minut povećavao prednost, koja je u 30. minutu iznosila maksimalnih "plus" 22.

U Zvezdi najviše poena 18, postigao je Vladislav Dragojlović. Goran Jeretin je ubacio 16, a kapiten Igor Rakočević je meč završio sa 15 poena.

Najefikasniji u domaćem timu bio je Amerikanac Četmen sa 30 poena, Litvanac Kestutis Šestokas je postigao 16, a Zlatko Savović je imao 15.

Posle meča tim menadžer Zvezde Nebojša Ilić izrazio je žaljenje što "crveno-beli" nisu uspeli da se plasiraju u osminu finala Uleb kupa, ocenivši da je Ventspils večeras bio "mnogo bolji tim".

"Letonci su ekipa koja nam je po svom stilu igre najmanje odgovorala u grupi. Krivo mi je što smo zbog kikseva u Beogradu šansu za prolaz tražili u poslednjem meču na gostujućem terenu", rekao je Ilić novinarima.

Prema njegovim rečima, igrači Ventspilsa večeras su igrali angažovanije i požrtvovanije, bili su bliži svakoj lopti i na kraju više nego zasluženo pobedili.

"Šta je tu je, guramo dalje. Moramo da oporavimo tim za narednu važnu utakmicu protiv Budućnosti u Podgorici u Jadranskoj ligi", dodao je Ilić.

Igrači Zvezde vidno utučeni porazom nisu želeli da daju izjave.

U preostala dva susreta iste grupe italijanski Vareze je na svom parketu savladao belgijski Šarlroa sa 100:75, a španski Alikante je bio bolji od francuskog Gravelina sa 89:81.

Vareze je osvojio prvo mesto u Grupi C sa sedam pobeda uz tri poraza, isti skor ima drugoplasirani Ventspils, dok Šarlroa na trećem ima pobedu manje, a poraz više. Zvezda je četvrta sa skorom 5-5, a slede Alikante sa tri pobede uz sedam poraza i Gravelin koji je u deset utakmica ostvario svega dva trijumfa.

Ekipe Vareze, Ventspils i Šarlroa plasirali su narednu rundu Uleb kupa. Žreb za osminu finala Uleb kupa biće održan 30. januara u Barseloni.

*****

Refleks - Hapoel 77:75

Beograd, 27. januara 2004. (Beta) - Košarkaši beogradskog Refleksa pobedili su večeras Hapoel sa 77:75 (21:19, 21:20, 24:16, 11:20) u poslednjoj utakmici grupe D prve faze takmičenja u ULEB kupu.

Košarkaši iz Železnika očuvali su tako savršen skor kod kuće, bez ijednog poraza. Utakmica nije imala nikakav takmičarski značaj jer su se obe ekipe ranije plasirale udrugu fazu.

Refleks je takmičenje završio sa devet pobeda i porazom, a Hapoel sa šest pobeda i četiri poraza.

Najefikasniji u domaćem timu bili su Ognjen Aškrabić sa 20 poena i Frend Kimani sa 15 poena i 12 skokova.

Vili Solomon imao je 28, a Tonji Avodžobi 16 poena za Hapoel.

Hapoel je poveo u samom početku sa 10:5, ali Refleks je to stigao i sredinom drugog dela igre stekao osetnije vođstvo - 40:30.

Od tada do pred sam kraj meča "panteri" su imali između pet i 10 poena prednosti, a najviše 11, na kraju treće četvrtine - 66:55.

Do uzbuđenja je došlo u poslednjem minutu meča, kada su gosti napravili seriju od 8:0 i izjednačili na 75:75. Kimani je fauliran u poslednjem napadu Refleksa, gde je pogodio oba bacanja, a Solomon nije uspeo da pogodi trojku za pobedu.

Trener domaćih Vlade Đurović priznao je posle meča da ekipa nije "skoro ništa" radila za ovaj meč.

"Iskren da budem, samo smo pogledali snimak jedne utakmice i izašli smo po sistemu 'valjda ćemo i ovu da dobijemo'. Spoljni deo tima bez povređenog Saše Stefanovića bio je loš, a na kraju smo nepotrebno napravili dramu", rekao je Đurović novinarima.

Trener Hapoela iz Jerusalima Šaram Buker ocenio je da je Refleks ekipa koju je lako i lepo trenirati.

"Pravo je zadovoljstvo gledati ih kako igraju i nadam se da ćemo se još jednom sresti do kraja takmičenja - u polufinalu ili finalu", kazao je on.

*****

Atlas - Auna Gran Kanarija 75:69

Beograd, 27. januara 2004. (Beta) - Košarkaši beogradskog Atlasa pobedom su se oprostili od daljeg takmičenja u ULEB kupu, pošto su večeras u Beogradu pobedili vodeću ekipu grupe B, Aunu Gran Kanariju sa 75:69 (19:13, 21:17, 19:22, 16:17).

Atlas je debi u evropskim takmičenjima završio skorom od tri pobede i sedam poraza, dok Gran Kanarija ima sedam pobeda i tri poraza.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je kapiten Vladimir Vuksanović sa 23 poena, a u stopu ga je pratio Dragan Aleksić sa 22.

Markus Gori postigao je 15, a Fran Vaskez 10 poena za goste.

U dalje takmičenje ranije se plasirao Refleks, dok su Crvena zvezda i Budućnost eliminisani.

*****

Budućnost - Braunšvajg 95:80

Podgorica, 27. januara 2004. (Beta) - Košarkaši podgoričke Budućnosti savladali su večeras na svom terenu nemački Braunšvajg sa 95:80 (24:16, 22:25, 27:16, 22:22), u meču poslednjeg, 10. kola Grupe E Uleb kupa.

Podgoričani su tako takmičenje u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju završili sa skorom 5-5, na četvrtom mestu u svojoj grupi.

U narednu fazu plasirala su se dva prvoplasirana tima, španski Estudijantes i grčki Makedonikus.

Susret bez ikakvog rezultatskog značaja obeležili su američki internacionalci u redovima Budućnosti, Ejsi Erl i Entoni Stenli, koji su postigli 24, odnosno 21 poen.

Posle susreta trener Podgoričana Miodrag Baletić istakao je važnost trijumfa, iako je meč bio bez rezultatskog značaja.

"Svaka pobeda nam puno znači, pogotovo u ovako jakom takmičenju. Mlađi igrači dobili su šansu, ali oni moraju da shvate da se prilika dobija dobrom igrom u odbrani, a ne samo željom da se postigne koš", precizirao je Baletić.

Trener gostujuće ekipe Kenet Skalabroni posle meča imao je primedbe na suđenje.

"Utakmica nije imala nikakav značaj, važno nam je bilo samo da se igrači ne povrede. Međutim, sudije su dozvolile oštriju igru, ovo je bila bukalno najgrublja utakmica od svih deset. Budućnost je imala prevagu pod košem i bolje je kombinovala", zaključio je Skalabroni.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu