Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Predavanje premijera Srbije Zorana Živkovića u Londonu

Zoran Živković

London-Beograd, 24.januar 2004. godine - Predsednik Vlade Republike Srbije Zoran Živković ocenio je na jučerašnjem predavanju o rezultatima i izazovima tranzicije u Srbiji na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka(LSE) da je Vlada Srbije za protekle tri godine tranzicije postigla uspeh u ostvarivanju makroekonomske stabilnosti, višem nivou bezbednosti i porastu životnog standarda.

Ni u jednoj zemlji tranzicije, istakao je premijer Živković, u tom roku nisu postignuti bolji rezultati i reformski zahvati, o čemu svedoče i ocene svetskih eksperata, a sve se to dešavalo u uslovima kada je demokratska vlast 5. oktobra 2000. godine preuzela Srbiju razrušenu i u stanju krajnje kriminalizacije društva.

Ipak, svakako je bilo grešaka i demokratske vlasti i međunarodne zajednice posle 5. oktobra, primetio je premijer Srbije. Međunarodna zajednica je, istakao je Živković, pogrešila jer nije razumela stanje u Srbiji, a prema njegovom mišljenju, najveće greške su u politici prema Kosovu i Metohiji i politici Haškog tribunala, koja se zasniva na ucenama i pritiscima.

Na Kosovu i Metohiji, ocenio je on, predstavnici međunarodne zajednice sarađuju sa albanskom mafijom, a do sada niko nije kažnjen zbog progona i ubistava kosovskih Srba i drugog nealbanskog stanovništva. Za pritiske iz Haškog tribunala premijer Živković optužio je glavnog tužioca Karlu del Ponte koja, kako je precizirao, pritiscima i uslovljavanjima prikriva svoje greške i propuste.

Osvrćući se na kraju predavanja na situaciju u Srbiji posle održanih predsedničkih i parlamentarnih izbora, Živković je ocenio da su reforme ugrožene i da je zato Srbiji neophodna dalja pomoć međunarodne zajednice.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu