<< Nazad



 

 

Partizan - Roma 73:81

Beograd, 22. januara 2004. (Beta) - Košarkaši beogradskog Partizana doživeli su prvi ovosezonski poraz na svom terenu, a savladala ih je u desetom kolu Evrolige Roma sa 81:73 (24:25, 11:19, 25:14).

Partizan je pao na treće mesto grupe A, pošto je Cibona pobedila AEK, i sada ima skor od pet pobeda i pet poraza, kao i Ulker. Šampion SCG u sledećem kolu gostuje Ciboni.

"Crno-beli" bi večerašnjom eventualnom pobedom obezbedili plasman u drugu fazu takmičenja, ali sada je situacija krajnje neizvesna. Partizan u poslednja četiri kola gostuje i Barseloni, a dočekuje AEK i Po Ortez.

Najefikasniji kod domaćina bili su večeras Nenad Krstić sa 19 i Džerald Braun sa 18 poena. Kori Aleksander postigao je 22, a Karlton Majers 21 poen za Romu.

Partizan je od početka utakmice imao problema u napadu, ali je prvo poluvreme dobio sa devet poena prednosti 44:35. Ta razlika mogla je da bude i veća da su domaći košarkaši imali više koncentracije, ali su često gubili loptu u pokušaju da budu atraktivni.

Roma je drugo poluvreme počela znatno agresivnije i sa jačom odbranom, što je još više sputalo napad Partizana. Tada su se razigrali Aleksander i Majers i gosti su izjednačili, a zatim i poveli 51:50.

"Crno-beli" su ipak stigli to vođstvo, ali nisu mogli ništa da učine protiv Majersovih karakterističnih brzih šuteva, kojima je Roma stekla pet poena prednosti pred kraj treće četvrtine - 55:60.

Dušan Kecman je u poslednjoj sekundi te deonice, koju je njegov tim izgubio sa 25:14, postigao trojku i "crno-beli" su u poslednju četvrtinu ušli sa samo dva poena manjka.

Domaći košarkaši nisu u poslednjoj četvrtini uspeli da stignu vođstvo Rome, a jedan od razloga za to je i loša igra Frederika Hausa, koji je iz igre šutirao ukupno 33 odsto (4/12, trojke 1/5). Bek šampiona SCG promašio je i tri slobodna bacanja pred kraj utakmice i izgubio je dve lopte.

Roma je sigurno držala vođstvo do kraja i nije dozvolila nikakva iznenađenja. Domaća publika zasula je na kraju teren novčićima i upaljačima, nezadovoljna suđenjem Turčina Redžepa Ankaralija i Španca Danijela Ijerezuela.

Treći sudija, Francuz srpskog porekla Goran Radonjić povredio se u petom minutu utakmice, tako da su ostatak susreta sudila samo dva arbitra.

*****

Vujošević: Zaslužena pobeda Rome, loša odbrana presudila

Beograd, 23. januara 2004. (Beta) - Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević ocenio je, u subotu posle utakmice sa rimskom Lotomatikom, da je italijanska ekipa zasluženo pobedila u Beogradu, u osmom kolu Evrolige, i istakao je da je meč presudila loša odbrana njegovog tima.

"Tako se ne igra odbrana u odlučujućoj utakmici kod kuće. Nije bila dovoljno ratnička i nismo mogli da se 'vadimo' zbog lošijeg napada. Verovatno je uzrok tome veliki pritisak i važnost utakmice. Roma nas nije iznenadila i spremali smo se, ali jedno je raditi na treningu, a drugo igrati meč", rekao je Vujošević novinarima posle utakmice.

Partizan je izgubio sa 81:73 i to mu je bio prvi poraz na domaćem terenu ove sezone. "Crno-beli" su pali na treće mesto grupe A sa po pet pobeda i poraza, koliko ima i Ulker. Cibona je večeras dobila AEK i ima šest pobeda i četiri poraza.

"Vodiće se do kraja otvorena trka za plasman u drugu fazu. Borićemo se do kraja. Ovu bitku smo izgubili, ali ne i rat za prolazak dalje", rekao je Vujošević.

Trener Rome Pjerluiđi Buki bio je vrlo zadovoljan pobedom i igrom svog tima naročito u drugom poluvremenu.

"Uspeli smo zonom 2-3 da sprečimo Partizanove šutere, a bili smo izjdnačeni u skoku, što je jako vaznzo. Dobili smo ovu utakmicu i ostali smo u trci za prolazak među 16 najboljih", rekao je on.

Kapiten Partizana Đuro Ostojić ocenio je da je utakmicu presudilo to što njegovi saigrači nisu odigrali kako su se dogovorili.

"Prvo poluvreme je donekle išlo, imali smo kontrolu, ali u drugom nismo mogli da se priviknemo na njihove promene odbrane. Jednostavno smo stali u napadu, a odbrana nije dobro funkconisala. Sasvim zaslužena pobeda i sada je nastala gužva za prvih pet mesta. Imamo realne šanse, ali moramo da poboljšamo igru", rekao je Ostojić.

Bek Partizana Dušan Kecman rekao je da će njegov tim pokušati da pobedi u gostima protiv Cibone, ali i da dobije dve utakmice kod kuće, protiv AEK-a i Po Orteza.

Frederik Haus večeras je slabo igrao, iz igre je šutirao 4/12, a imao je i nekoliko važnih izgubljenih lopti, a sebe je istakao kao jednog od najlošijih u završnici.

"Dobro smo počeli, ali smo bili loši na kraju, naročito ja. Falilo nam je malo srca u drugom poluvremenu. Ne znam šta nam se desilo. Mene su bolela leđa, ali to nije izgovor za izgubljenu utakmicu", rekao je on.

Krilo gostiju Marko Tušek ocenio je da je zonska odbrana i zaustavljanje centara presudilo meč.

"Vrlo smo zadovoljni, ovo nam je bila poslednja šansa za plasman u drugo kolo i iskoristili smo je. Bilo je važno i što smo zaustavili centre i nismo im dali da se raspucaju", rekao je Tušek.

Centar gostiju Rašard Grifit istakao je da je ova pobeda bila jako važna, jer je njegov tim tako ostao u igri za prolazak u 16 najboljih.

"Velika pobeda. Sjajno smo odigrali drugo poluvreme, odigrali smo ga malo tvrđe i ceo tim je bolje zaigrao. Održali smo šansu i to je važno", rekao je Grifit.

Deseto kolo Evrolige - rezultati i trenutni plasman

A grupa: Barselona - Po Ortez 81:69, Partizan - Lotomatika 73:81, AEK - Cibona 73:75, Ulker - Union Olimpija 68:63.

1. Barselona     8-2
2. Cibona        6-4
3. Partizan      5-5
4. Ulker         5-5
5. Po Ortez      4-6
6. Lotomatika    4-6
7. Olimpija      4-6
8. AEK           4-6

B grupa: Krka - CSKA 62:89, Skiper - Žalgiris 117:107, Panatinaikos - Makabi 84:91, Unikaha - Montepaski 75:63

1. CSKA          8-2
2. Makabai       8-2
3. Skiper        6-4
4. Panatinaikos  5-5
5. Montepaski    5-5
6. Žalgiris      4-6
7. Unikaha       3-7
8. Krka          1-9

C grupa: Beneton - Efes Pilsen 66:79, Alba - Pamesa 80:93, Olimpijakos - Taukeramika 81:72, Idea Slask - Asvel 84:75

1. Efes Pilsen   8-2
2. Beneton       6-4
3. Pamesa        6-4
4. Idea Slask    6-4
5. Taukeramika   5-5
6. Olimpijakos   5-5
7. Alba          2-8
8. Asvel         2-8



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu