Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Uspeh Vlade je uspeh Srbije i svih njenih građana

(FOTO: Beta)

Beograd, 30. decembar 2003. godine - Predsednik Vlade Republike Srbije Zoran Živković izjavio je danas da depoziti države Srbije dostižu sumu od 24 milijarde dinara i oko 150 miliona evra i da je ovo prvi put nakon više decenija da sa ovolikim nivoom sredstava započinje naredna godina.

Živković je na konferenciji za novinare istakao da su od ovih sredstava deset milijardi dinara sredstva lokalnih samouprava, dok su preostalih 14 milijardi dinara sredstva Vlade i državnih fondova koji proističu iz Vlade.

On je ocenio da je Vlada premijera Zorana Đinđića najbolja Vlada u istoriji Srbije i da će izveštaji o radu ove vlade u protekle tri godine biti mera vrednosti za sve buduće Vlade i dodao da je to zapravo uspeh Srbije i svih njenih građana.

Prema njegovim rečima, najveća greška koju je učinila Vlada Srbije za ove tri godine je loša promocija onoga što je uradila. Tim povodom Živković je podsetio na to da je preuzimanjem dužnosti, u januaru 2001. godine, Vlada zatekla državu van svetskih integracija i institucija, bez finansijskih rezervi i opterećenu spoljnim i unutrašnjim dugovima, sa deficitarnim javnim finansiranjem, preduzećima koja su stvarala gubitke, velikim učešćem sive ekonomije u javnom životu, korupcijom, švercom, kao i veliki neprofesionalizovanim državnim aparatom.

Premijer je istakao da je od formiranja prve demokratske Vlade do danas obezbeđena potpuna snabdevenost tržišta svim životnim namirnicima i drugim proizvodima, da su plate za 65 odsto realno veće, da je obezbeđena redovna isplata penzija koje su, takođe, povećane za četiri puta, da je smanjena inflacija na nešto više od osam odsto koliko iznosi u ovoj godini, da su izmireni dugovi bivše vlasti prema korisnicima socijalnih davanja, unapređen zdravstveni sektor, povećan standard prosvetnih radnika i uspešno započeto sprovođenje reformi osnovnog obrazovanja.

Živković je, takođe, istakao da je izgrađena i obnovljena četvrtina, odnosno 1.100 kilometara, ukupne putne mreže u Srbiji, ukupne vrednosti 80 miliona evra, kao i da su avansirani radovi za izgradnju još 850 kilometara puteva tokom naredne godine, da je u toku realizacija radova na rekonstrukciji aerodroma "Beograd" u vrednosti od 22 miliona evra, kao i da je uveden red u poslovanje velikih javnih preduzeća koja su od gubitaša postala kompanije koje ostvaruju profit.

On je zaključio da građani Srbije imaju puno razloga da budu zadovoljni stanjem u svojoj državi i da na osnovu toga pozitivnije gledaju i na ono što nas čeka u narednim godinama. Prema njegovim rečima, za siguran i uspešan put daljeg oporavka Srbije dovoljno je da svako ko preuzme odgovornost vlasti, ostvari svega 25 odsto od onoga što je uradila Vlada Srbije do sada.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu